Hlavní obsah

Oslabené americké tenistky poprvé ve Fed Cupu sestoupily

STUTTGART

Americké tenistky poprvé v historii nebudou hrát elitní skupinu Fed Cupu. Nejúspěšnější tým soutěže bez sester Williamsových nezvládl barážové utkání v Německu a příští rok budou finalistky posledních dvou ročníků v první Světové skupině chybět. Souboj o udržení nezvládly také Slovenky, které podlehly v Bratislavě po velkém dramatu Srbsku 2:3 po porážce v závěrečné čtyřhře.

Článek

O sestupu Američanek, které Fed Cup či dřívější Pohár federace sedmnáctkrát vyhrály, dnes ve Stuttgartu rozhodla porážka devatenáctileté Melanie Oudinové s vycházející německou hvězdou Andreou Petkovicovou. Třiadvacetiletá rodačka z Tuzly zvítězila 6:2, 6:3 a zajistila Německu nedostižné vedení 3:0. Ve dvouhrách neuspěla vedle Oudinové ještě o rok mladší Christina McHaleová, tenistky USA prohrály i čtyřhru a podlehly hladce 0:5. Německé tenistky se vrátily mezi elitu po loňském sestupu.

Nezdar amerického výběru sledovala z tribuny Porsche Areny Venus Williamsová, která se od Australian Open potýká s poraněním břicha. Do Německa přijela jako členka fedcupového týmu, aby splnila nominační podmínky pro účast na olympijských hrách v Londýně.

Elitu skupiny opustil také slovenský tým, kterému Srbky oplatily loňskou barážovou porážku z Bělehradu. Díky Dominice Cibulkové sice dvakrát vedl, když Ana Ivanovičová dnešní úvodní dvouhru skrečovala, ale Daniela Hantuchová prohrála obě své dvouhry a neuspěla ani s Magdalénou Rybárikovou v deblu. Po velkém boji

"Těžko se mi hodnotí to, co se stalo. Ani nevím, v čem se to všechno zvrtlo. Ve čtyřhře jsme začali skvěle a hráli jsme systém, který na soupeřky platil. Měli jsme smůlu, že nám za stavu 5:1 v druhém setu nevyšly dvě výměny," uvedl slovenský kapitán Matej Lipták, jehož tým podlehl v únoru v prvním kole českým tenistkám.

Ze Světové skupiny I sestoupily také Francouzky a Australanky, na jejich úkor se dostaly mezi elitu Španělsko respektive Ukrajina.

Baráž o účast ve Světové skupině I tenisového Fed Cupu:
Melbourne: Austrálie - Ukrajina 2:3
Grothová - Curenková 6:1, 6:3, Rodionovová - Savčuková 6:7 (3:7), 6:7 (12:14), Grothová, Rodionovová - Savčuková, Curenková 6:0, 6:7 (3:7), 3:6.
Bratislava: Slovensko - Srbsko 2:3
Cibulková - Ivanovičová 6:4, 3:3, skreč Ivanovičové, Hantuchová - Jankovičová 2:6, 6:3, 5:7, Hantuchová, Rybáriková - Jankovičová, Kruničová 6:2, 5:7, 7:9.
Stuttgart: Německo - USA 5:0
Petkovicová - Oudinová 6:2, 6:3, Lisická - McHaleová 6:3, 6:4, Görgesová, Grönefeldová - Huberová, Kingová 3:6, 6:3, 6:1.
Lleida: Španělsko - Francie 4:1
Martínezová-Sánchezová - Rezaiová 6:1, 6:4, Dominguezová-Linová - Parmentierová 6:4, 6:4, Medinaová-Garriguesová, Llagosteraová-Vivesová - Razzanová, Cornetová 6:4, 6:1.

Reklama

Související témata: