Hlavní obsah

Krásný tenisový sen skončil, píše belgický tisk po prohře s Češkami

BRUSEL

Krásný tenisový sen skončil. Tak pondělní belgický tisk označil prohru ženského výběru v semifinále Fed Cupu proti Česku. Novináři vyzdvihují především výkon až 106. hráčky světového žebříčku Kirsten Flipkensové, která hladce porazila Barboru Záhlavovou-Strýcovou a následně ve čtyřhře převyšovala i týmovou jedničku Yaninu Wickmayerovou.

Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Belgičtí novináři vyzdvihují především výkon Kirsten Flipkensové.

Článek

"Flipkensová je hrdinkou Fed Cupu," píše deník DH Les Sports. Malá Belgičanka oživila skomírající šance domácího týmu po prohře Wickmayerové s Petrou Kvitovou. Pro Flipkensovou přitom nebylo utkání se Záhlavovou-Strýcovou jednoduché. Sama se několikrát přiznala, že jí hala v Charleroi příliš nesvědčí, protože zde pamatuje prohru Belgičanek s Itálií ve finále v roce 2006.

Kouč Pála jim prý ulehčil situaci

Belgičané nicméně naznačují, že domácí dvojce ulehčil situaci český kapitán Petr Pála. "Bylo to obrovské překvapení, že Pála vložil svoji důvěru do Záhlavové-Strýcové. Byl jsem přesvědčen, že Barbora bude mít s Flipkensovou obrovské starosti. A jak se ukázalo, byla to pravda," píše komentátor internetového vydání deníku Le Soir Patrick Haumont. Sám ovšem připouští, že jej překvapilo, jak se česká dvojka po prohře oklepala a ve čtyřhře předvedla solidní výkon. "Byla perfektní," dodává.

Prohru v závěrečné čtyřhře tisk svaluje především na Wickmayerovou, která měla ovšem zdravotní problémy a bojovala se silnou bolestí hlavy. O přestávce mezi gamy si dokonce musela vzít prášek proti bolesti. "Byla příliš statická a pro Češky nepředstavovala žádné nebezpečí. Během víkendu navíc nepotvrdila status nejlepší hráčky ve dvouhře," kritizuje Wickmayerovou Le Soir.

Hněv se snesl i na Clijstersovou

Hněv belgických novinářů se ovšem snesl i na hlavu světové dvojky Kim Clijstersové. Ta se sice omluvila pro zranění, ale ani se neobtěžovala přijet podpořit své kolegyně do Charleroi. Přijela naopak Justine Heninová, která byla na začátku letošního roku donucena znovu ukončit kariéru kvůli zranění lokte.

"Myslím si, že Kim Clijstersová už nebude hrát Fed Cup nikdy. Příští rok jsou olympijské hry, a to si bude dávat ještě větší pozor, aby neriskovala zranění," uvedl Le Soir, podle nějž Belgičanky přišly v semifinále s Českem o šanci, která se nemusí několik let opakovat.

Hrdinka víkendového střetnutí Flipkensová se nicméně své slavné krajanky zastala ve vydání DH Les Sports. "Kim mi posílala zprávy, aby mě povzbudila. Samozřejmě měla strach o vývoj utkání jako všichni ostatní," tvrdí.

Žebříček tenisového Fed Cupu k 18. dubnu:
1. Itálie 31.927, 2. Rusko 24.165, 3. Česko 16.470, 4. USA 13.912, 5. Belgie 7775, 6. Španělsko 7157, 7. Srbsko 6115, 8. Ukrajina 6070, 9. Německo 5655, 10. Austrálie 4175.

Reklama