Hlavní obsah

I v Rusku můžeme uspět. Kvitová hraje Fed Cup fantasticky, říká Pála

Stal se čtvrtým českým kapitánem v historii Fed Cupu, který přivedl tým do finále. Petr Pála v nehrající funkci navazuje na historické zápisy Věry Sukové (1975), Jana Kukala (1983, 84) a Jiřího Medonose (1985, 86, 88). A vychvaluje partu, bez níž by šlo všechno mnohem hůř.

Článek

Na lavičce jste debutoval v roce 2008, když byla lídrem Vaidišová. Můžete porovnat, jak se od té doby proměnila atmosféra uvnitř družstva?

Nicole o sobě říkala, že není týmovou hráčkou, ale ty body vždycky udělala, což je nakonec nejdůležitější. Ale parta taky dělá hrozně moc. Skoro vždycky je naprostá pohoda.

Finále s Ruskem se hraje až první víkend v listopadu. Máte představu, jak široký okruh hráček připadá v úvahu pro start v Moskvě?

Zatím nechci spekulovat. Máme hrozně vyrovnaný tým a zrovna tak Rusky, ale kvalitativně jsou ještě o trošku výš. Přesto si myslím, že se nám to může povést. Jsme silní v deblu a Petra Kvitová hraje ve Fed Cupu úplně fantasticky.

Není to pro vás složitější, když zveřejňujete nominaci a máte jen čtyři volná místa?

Není to moc příjemný, ale holt tam všechny být nemůžou.

Tenistky Barbora Záhlavová-Strýcová (vlevo) a Iveta Benešová se radují z postupu do finále Fed Cupu.foto: Reuters/Francois Lenoir

Do Belgie jste teď povolal Hradeckou místo zraněné Šafářové, ačkoli Zakopalová je v žebříčku o třicet míst výš.

Chtěl jsem mít ještě jednu variantu do debla. S Luckou Hradeckou mám navíc výborné zkušenosti. Rozhodování koho vzít bývá nejhorší.

Kvitová vládne herně, ale kdo je podle vás v této chvíli mentálním lídrem týmu?

S Bárou Strýcovou je perfektní komunikace a velká sranda. Ta dokáže zaperlit… Ale ještě k Petře. Před dvěma lety v semifinále s USA před prvním zápasem zahodila berle a šla do toho, to je prostě signál, jak jí na Fed Cupu záleží, a teď v tom pokračuje.

Může vás za ty necelé čtyři roky ve funkci kapitána ještě něco zaskočit?

To asi jo. Pořád získávám zkušenosti. Každá z holek potřebuje něco jiného. Těší mě třeba i to, že když utkání dospěla do stavu 2:2, tak ve všech jsme pak měli mečbol. A jen jednou se nám v tu chvíli nepovedlo postoupit.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori