Hlavní obsah

Nadal vyhrál 500. zápas kariéry, v Barceloně je ve finále

PRAHA

Nejlepší světový tenista Rafael Nadal završil první pětistovku výher na okruhu ATP. V dnešním semifinále svého oblíbeného turnaje v Barceloně, kde útočí na šestý titul, porazil Chorvata Ivana Dodiga 6:3 a 6:2. V neděli jej čeká krajan David Ferrer, který se do finále dostal přes dalšího Španěla Nicolase Almagra.

Foto: Reuters

Rafael Nadal se probojoval do finále v Barceloně.

Článek

Nadal strávil na kurtu při semifinálovém zápase zatím nejvíce času, snaživý Dodig však vzdoroval jen v úvodech obou setů. Čtyřiadvacetiletý Španěl potvrdil, že na antuce nemá konkurenci. Naposledy na tomto povrchu prohrál předloni s Robinem Söderlingem při Roland Garros.

Stejně jako před týdnem v Monte Carlu bude Nadalovým finálovým soupeřem Ferrer. Ten rovněž potvrzuje skvělou formu a letos si zahraje již čtvrté finále. S Nadalem hrál zatím šestnáctkrát, vyhrál jen čtyři zápasy.

"Rád se koukám na statistiky, které mě favorizují. Ale každý zápas je jiný a David měl hodně dobrý začátek roku," uvedl na adresu svého čtvrtfinálového přemožitele z Australian Open Nadal, který v Barceloně neprohrál už 28 zápasů. Titul získal v letech 2005-2009, přičemž jeho poslední dvě prvenství přišly po finálových výhrách nad Ferrerem.

Rodák z Mallorky dosáhl na metu 500 výher jako druhý nejmladší hráč historie. Rychleji to dokázal pouze legendární Švéd Björn Borg, jemuž se to povedlo ve 23 letech a sedmi měsících.

Halpeová má druhou šanci

Rumunská tenistka Simona Halepová bude mít druhý rok po sobě šanci vyhrát turnaj ve Fezu. Devatenáctiletá rodačka z Konstance postoupila na antuce v Maroku do finále po dnešní semifinálové výhře 7:5, 7:4 nad belgickou fedcupovou reprezentantkou Kirsten Flipkensovou.

Halepová loni ve Fezu dosáhla největšího úspěchu kariéry, když z kvalifikace došla až do finále. V něm nestačila na Češku Ivetu Benešovou.

Nedělní soupeřkou letos sedmé nasazené Rumunky bude téměř o dvanáct let starší Italka Alberta Briantiová, jež má na kontě také pouze jedno finále, z roku 2009 v Kuang-čou, a také neúspěšné.

Briantiová postoupila do zápasu o titul bez boje přes Dinaru Safinovou, jež dnes nenastoupila kvůli čtyřicetistupňovým horečkám způsobených otravou jídlem. Ruská tenistka si přitom mohla zahrát semifinále turnaje WTA poprvé od srpna 2009.

Tenisový turnaj mužů v Barceloně (antuka, dotace 1,995.000 eur):
Dvouhra - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Dodig (Chorv.) 6:3, 6:2, Ferrer (4-Šp.) - Almagro (8-Šp.) 6:3, 6:4.
Tenisový turnaj žen ve Fezu, Maroko (antuka, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Halepová (7-Rum.) - Flipkensová (Belg.) 7:5, 6:4, Briantiová (It.) - Safinová (Rus.) bez boje.
Tenisový turnaj žen ve Stuttgartu (antuka, dotace 721.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Wozniacká (1-Dán.) - A. Radwaňská (Pol.) 7:5, 6:3, Görgesová (Něm.) - Stosurová (5-Austr.) 6:4, 3:6, 7:5.

Reklama