Hlavní obsah

Někdejší tenisová naděje Bedáňová si v exhibici zahraje proti Hingisové

PRAHA

Už šest let uplynulo od doby, kdy se Daniela Bedáňová rozhodla skončit s tenisem. Ze světa bílého sportu odešla již ve dvaadvaceti letech kvůli zdravotním lapáliím. Někdejší světová šestnáctka je dnes mladou paní vdanou za daviscupového reprezentanta Jana Hájka a trénuje rekreanty v Olomouci. Občas se jí zasteskne, když vidí někoho vyhrát slavnou trofej, ale konce kariéry nelituje.

Foto: Australian Open

Daniela Bedáňová v prvním kole Australian Open 2003.

Článek

V sobotu se osmadvacetiletá Bedáňová představí českému publiku na Štvanici v exhibici s bývalou světovou jedničkou Martinou Hingisovou v rámci Strabag Prague Open 2011. "Zápas jsem od konce kariéry nehrála. Sice jsem na kurtu pořád, ale budu ráda, když to dobře dopadne a bude to nějak vypadat. Nechci nikoho zklamat. Až uvidím spokojenost na ostatních, uklidním se," řekla Bedáňová.

S Martinou se zná z Německa 

S Hingisovou se Bedáňová zná dlouho. S rodinou se přestěhovala v deseti letech do Německa a občas se s Hingisovými o víkendech navštěvovali a s o dva roky starší Hingisovou trénovaly. "Martina si při tréninku na nic nehrála. Bývala milá. Pak jsme se vídaly na turnajích, ale teď jsme se dlouho pochopitelně nepotkaly. Těším se na ni, že si sedneme a popovídáme. Máme oba manžely a jsem zvědavá, že si popovídáme a nebude to jen o tenisu, o kterém se točily hovory v minulosti," řekla Bedáňová.

Martina Hingisová v pátek na Pražském hradě. foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>

Na okruhu WTA se obě potkaly dvakrát. Na US Open prohrála Češka s tehdejší světovou jedničkou Hingisovou drtivě 2:6, 0:6, o rok později ve Scottsdale "kanára" Švýcarce oplatila, ale prohrála ve třech setech. "Bohužel, nedotáhla jsem to do konce, ale dokázala jsem si, že se dá hrát s každým. Jenomže jsem se uspokojila, Martina pak zařadila jinou rychlost a trošku se to vyrovnalo," vzpomínala Bedáňová.

Velkou hvězdu uhasilo zranění

V Bedáňové rostla českému tenistu velká hvězda. V sedmnácti byla nováčkem WTA Tour, v roce 2000 vyhrála turnaj v Bratislavě a o rok později se probojovala do čtvrtfinále US Open, když v osmifinále vyřadila Moniku Selešovou. Jenomže o rok později se rozešla s otcem a trenérem Janem Bedáněm a za další tři roky kvůli opakovaným zdravotním neduhům se rozhodla relativně brzy skončit.

"Bylo to těžké rozhodnutí. Rvalo to srdce, ale dál už to nešlo. A myslím, že jsem se rozhodla správně. Nelituju ničeho," řekla Bedáňová. Přiznala ale, že se jí občas zasteskne. "Jsou takové okamžiky. Hlavně když vidím vítězné zápasy špičky, když vyhrávají trofeje, ale pak si člověk vzpomene na tu dřinu kolem, co se musí obětovat. To pak člověk zase rychle spadne zpátky na zem a nelituju," konstatovala.

Život v tenisové bublině

Ráda vzpomíná na roky, kdy stoupala žebříčkem a na kurtu naplňovala očekávání. "Bylo to krásné období. Myslím, že jsem něco dokázala. Žila jsem v tenisové bublině, a když se dívám na fotky, tak vzpomínám, jak jsem žila v oblacích. Ale už jsem se posunula někam dál a teď jsem spokojená," ujistila Bedáňová.

V Olomouci trénuje v centru Omega. Má klienty od čtyřleté holčičky po pětašedesátileté hráče. "Děti mě baví, ale po hodině jsem vyčerpaná. Je to nádherný, ale dají zabrat. U dospělých a starších si popovídáme, těším se na ně, jsou to kamarádi, kterých jsem, když jsem hrála, moc neměla," vyprávěla o své práci se zájmem a evidentním nadšením. "Přijdu na tenis s čistou hlavou a odejdu s čistou hlavou. Těším se. Už jsem si zvykla a vyhovuje mi režim doma, s pejskem," usmála se.

Manželství s Hájkem si pochvaluje

Tenisové manželství s Hájkem, aktuálně 108. hráčem světa, si pochvaluje. "On není úplně klidná povaha, ale já ano, takže se mi to daří ukočírovat. Funguje nám to, budeme spolu už devět let," spočítala Bedáňová. S manželem se o tenise baví každý den, pořád jim běží v televizi. "Ale vztahy do toho tahat nechceme," řekla. "Řeknu mu třeba svůj názor, ráda mu poradím, ale nesnažím se mu vnucovat," podotkla.

Raketu má i v posteli

Doma se manžela udržet nesnaží, občas ho na turnaj doprovodí. Ví, že Hájek tenis miluje. "Když je zraněný, tak po dvou dnech má raketu i v posteli," prozradila na něj. I proto odkládají na neurčito potomky. "Čekáme až Honza skončí. Oba máme děti rádi a kdyby teď přišly, tak už by Honza vůbec nikam nejel," řekla Bedáňová.

Reklama