Hlavní obsah

Kvitová se v Madridu probila do finále. Zahraje si o třetí titul v sezóně

MADRID

Tenistka Petra Kvitová si na turnaji v Madridu zahraje o třetí titul v sezoně. Jednadvacetiletá Češka v sobotním semifinále porazila Číňanku Li Na 6:3, 6:1 a ve finále se utká s pátou hráčkou světa Viktorií Azarenkovou z Běloruska.

Foto: Andrea Comas , Reuters

Petra Kvitová je v madridském finále.

Článek

"Mám ohromnou radost, vždyť je to čtvrté letošní finále, když počítám i Fed Cup," uvedla Kvitová. Česká jednička letos obě finálové účasti na okruhu WTA proměnila v titul. Triumfovala v lednu v Brisbane a v únoru v hale v Paříži, kde ve finále porazila tehdejší světovou dvojku Kim Clijstersovou z Belgie.

Ve Fed Cupu letos Kvitová neprohrála ani jednu dvouhru a pomohla českému týmu postoupit přes Slovenky a Belgičanky do listopadového finále proti Ruskám.

Finalistku letošního Australian Open Li Na zdolala za 70 minut a připsala si osmé vítězství nad hráčkou z elitní desítky v kariéře. Do ní se navíc sama díky předchozímu postupu do semifinále v pondělí poprvé posune - bude desátá.

Kvitová očekávala těžší boj

"Myslela jsem si, že to bude těžší," řekla Kvitová k souboji s Li Na. Ráno se před zápasem cítila hodně unavená a bolela ji hlava. Na dvorci to ale nebylo znát a především ve druhém setu soupeřku drtila. "Zvládla to skvěle," ocenil svou svěřenkyni trenér David Kotyza. "Pomohlo mi čtvrtfinále s Dominikou Cibulkovou, protože jsem si zvykla na rychlé výměny. Li Na ale nebyla od základní čáry tak nebezpečná jako v pátek Dominika," konstatovala Kvitová.

V Top 10 bude jako první Češka po Nicole Vaidišové, jež byla nejvýše sedmá v roce 2007. Před nimi se do nejlepší desítky dostaly z českých rodaček ještě Jana Novotná, Helena Suková, Hana Mandlíková a Martina Navrátilová.

Finále s Azarenkovou? Bude to střelnice!

Poprvé se Kvitová jako světová desítka představí na turnaji v Praze, kde bude hrát příští týden ve Stromovce akci ITF Sparta Prague Open. "Jsem ráda, že se poprvé jako desítka ukážu doma. Vím, že budu unavená, ale diváci mě poženou," řekla Kvitová, která by podle pořadatelů ze Sparty měla hrát nejdříve ve středu.

Ve finále v Madridu se Kvitová utká s Azarenkovou, která ve čtvrtfinále vyřadila Lucii Šafářovou a v sobotu zdolala Němku Julii Görgesovou 6:4, 6:2. Se stejně starou Běloruskou si zatím na okruhu WTA zahrála třikrát s bilancí jedna výhra a dvě porážky. "David (trenér Kotyza) mi říkal, že to bude střelnice," uvedla Kvitová.

Nadal opět vyřídil Federera

Mužské finále si potřetí za sebou zahraje první hráč světa Rafael Nadal, který v semifinálové repríze předchozích dvou madridských duelů o titul porazil Rogera Federera ze Švýcarska 5:7, 6:1 a 6:3.

Čtyřiadvacetiletý Španěl si připsal 37. vítězství na antuce za sebou, když naposledy na oblíbeném povrchu neuspěl v roce 2009. Madridský turnaj Masters má očekávaný scénář, takže jeho posledním soupeřem bude letos ještě neporažený Srb Novak Djokovič.

Tenisový turnaj v Madridu (antuka)
Ženy (dotace 3,5 miliónu eur)
Dvouhra - semifinále: Kvitová (16-ČR) - Li Na (6-Čína) 6:3, 6:1, Azarenková (4-Běl.) - Görgesová (Něm.) 6:4, 6:2.
Čtyřhra - finále: Azarenková, Kirilenková (5-Běl./Rus.) - Peschkeová, Srebotniková (2-ČR/Slovin.) 6:4, 6:3.
Muži (dotace 3,7 miliónu eur)
Dvouhra - semifinále: Nadal (1-Šp.) - Federer (3-Švýc.) 5:7, 6:1, 6:3, Djokovič (2-Srb.) - Bellucci (Braz.) 4:6, 6:4, 6:1.

Reklama

Související témata: