Hlavní obsah

Na Štvanici triumfovali čeští tenisté Rosol a Hradecká

PRAHA

Praha 8. května (ČTK) - Tenista Lukáš Rosol vyhrál challenger Strabag Prague Open 2011, který se na štvanickou antuku vrátil po třech letech. Ve finále dnes český hráč vedl nad Alexem Bogomolovem 7:6 a 5:2, když Američan utkání vzdal. Domácí úspěch umocnila Lucie Hradecká, která ve finále turnaje kategorie ITF porazila hráčku z kvalifikace Paulu Ormacheaovou z Argentiny po boji 4:6, 6:3 a 6:2.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český tenista Lukáš Rosol při finálovém utkání s Američanem Alexem Bogomolovem.

Článek

Rosol vyhrál akci typu challenger počtvrté v kariéře a poprvé v sezoně. "Je to doma, takže to patří k mým největším úspěchům," uvedl tenista trénující na Štvanici.

Pětadvacetiletému Rosolovi z pěti zápasů v turnaji soupeř dvakrát vzdal. V semifinále mu postup usnadnil bývalý pátý hráč světa Fernando González kvůli bolesti pod kolenem. Bogomolov finále nedohrál, protože si natáhl mezižeberní svaly.

"Chtěl jsem si to dohrát sám, ale s tím člověk nic neudělá," řekl Rosol, který předloni spolupracoval s Ctislavem Dosedělem a nyní je svěřencem Hynka Frömela.

Díky triumfu by se měl posunout v žebříčku ze 153. místa k elitní stovce, do které by se chtěl letos dostat. "Udělám pro to všechno, už chybí málo," řekl Rosol. Doufá také, že ho pražská výhra posune do hlavní soutěže Wimbledonu. V dubnu se Rosol vyšplhal na 123. místo, což je jeho maximum. "Cítím, že jsem trošku víc vyzrálý, a když hraju dobře, servíruju a zapojím hlavu, tak myslím, že je těžký se mnou hrát," řekl.

Hradecká, minulý týden finalistka turnaje WTA v Barceloně, splnila na štvanické antuce roli nasazené jedničky, i když se ve finále proti 307. hráčce světa Ormacheaové trochu trápila. "Bylo to vybojované, musela jsem si na její styl zvyknout a navíc jsme hrála nervózně. Nebyla jsem svá, ale radost z titulu doma mám velkou," řekla.

Na okruhu ITF se Hradecká radovala z osmnáctého titulu ve dvouhře. Na Štvanici, kde trénuje a hraje za klub I. ČLTK, zvítězila na turnaji ITF znovu po osmi letech. "To bylo asi v sedmnácti a byl to turnaj do osmnácti let. To bylo dávno," řekla.

Hradecká může v Praze vyhrát dva turnaje za sebou. Příští týden bude ve Stromovce obhajovat na akci ITF Sparta Prague Open loňský titul. Nad jejím startem ale visí otazník, protože se po dvou týdnech a deseti zápasech cítí unavená. "Trošku mě chytalo stehno a začíná bolet zápěstí. Máme čas a uvidíme, co na to řekne tělo. Ale rozehraná na antuce jsem na Roland Garros dost," uvažovala Hradecká.

Tenisový turnaj Strabag Prague Open 2011 v Praze na Štvanici:
Muži - challenger (dotace 85.000 eur)
Dvouhra - finále: Rosol (ČR) - Bogomolov (8-USA) 7:6 (7:1), 5:2 skreč.
Čtyřhra - finále: Čermák, Rosol (ČR) - Kas, Peya (Něm./Rak.) 6:3, 6:4.
Ženy - turnaj ITF (50.000 dolarů)
Dvouhra - finále: Hradecká (1-ČR) - Ormacheaová (Arg.) 4:6, 6:3, 6:2.
Čtyřhra - finále: Kustovová, Rodionovová (Běl./Rus.) - Savčuková, Curenková (Ukr.) 2:6, 6:1, 10:7.

Reklama