Hlavní obsah

Třetí titul! Kvitová v madridském finále zdolala světovou pětku Azarenkovou

MADRID

Třetí turnaj v sezóně vyhrála česká tenistka Petra Kvitová. V nedělním finále v Madridu zdolala světovou pětku Viktorii Azarankovou z Běloruska ve dvou setech 7:6 a 6:4. Ve velkém stylu tak oslavila svůj vstup do elitní desítky žebříčku WTA. Kvitová letos triumfovala také v Brisbane a Paříži. Mužskou dvouhru ovládl Srb Novak Djokovič, který v souboji nejlepší tenistů současnosti zdolal světovou jedničku Španěla Rafaela Nadala 7:5, 6:4 a ukončil jeho sérii 37 výher na antuce. Sám letos ještě neprohrál a vybojoval šesté turnajové prvenství.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Tenistka Petra Kvitová

Článek

"Předvedla jsem tady jeden ze svých nejlepších výkonů a byl to pro mě neuvěřitelný turnaj," řekla Kvitová v rozhovoru na dvorci. "Musím Petře pogratulovat, předvedla vynikající hru a zasloužila si vyhrát," řekla při vyhlášení Azarenková, která se přes prohru dostane v pondělním vydání světového žebříčku na čtvrté místo.

Kvitová vstoupila do zápasu skvěle a záhy vedla 3:0. Azarenková však vyrovnala a o výsledku prvního setu musela rozhodnout zkrácená hra, kterou vyhrála česká tenistka 7:3. Druhou sadu Kvitová zlomila za stavu 3:3, kdy sebrala stejně staré Bělorusce podání, a poté už při vlastním servisu dovedla zápas do vítězného konce.

"Kvitová má velkou budoucnost," řekl ČTK Jan Kodeš, vítěz Roland Garros a Wimbledonu, který chvilku sledoval finále s Azarenkovou v dějišti Prague Open na Štvanici.

Kvitová Kodešova slova naplnila, zvládla i letošní třetí finále a navázala na tituly z ledna v Brisbane a února v hale v Paříži. Stylově tak oslavila premiérový posun do elitní desítky žebříčku, který si zajistila už postupem do semifinále. "Je skvělé, že budu v desítce, ale je to jen číslo. Pořád chci být lepší a lepší," řekla Kvitová, v mládí inspirovaná slavnou Martinou Navrátilovou, dlouholetou světovou jedničkou. "Byla hvězdou, hrála útočný tenis a taky levou rukou," řekla Kvitová.

V Top 10 se objeví jako první Češka po Nicole Vaidišové, jež byla nejvýše sedmá v roce 2007. Před nimi se do nejlepší desítky dostaly z českých rodaček ještě Jana Novotná, Helena Suková, Hana Mandlíková a Navrátilová.

Djokovič porazil ve finále Nadala

Djokovič udržel letošní neporazitelnost i ve finále s Nadalem, kterého zdolal na antuce vůbec poprvé na desátý pokus. Letos vyhrál všech dosavadních 32 zápasů, čímž překonal bilanci švédské legendy Björna Borga z roku 1980. Před sebou už má jen Američana Johna McEnroea, jenž v roce 1984 nenašel přemožitele v úvodních 42 utkáních v sezóně.

"Neuvěřitelné," rozplýval se Djokovič. "Šel jsem na kurt a věřil si, že můžu vyhrát. Bylo třeba hrát agresivně, byl to skvělý zápas," uvedl Srb, jenž v součtu s finále Davis Cupu vyhrál 34 utkání v řadě, což ho řadí na deváté místo v historické tabulce. Rekordmanem je Argentinec Guillermo Vilas s 46 výhrami v roce 1977.

Nadal v semifinále ještě otočil třísetovou bitvu se Švýcarem Rogerem Federerem, ale rozjetému Djokovičovi už neodolal. "Prožívá monstrózní sezonu. Byl lepší, to se musí uznat," prohlásil po finále Španěl, který prohrál na svém oblíbeném povrchu poprvé od osmifinále Roland Garros v roce 2009.

Tenisový turnaj mužů série Masters a žen v Madridu (antuka):
Muži (dotace 3,7 miliónu eur)
Čtyřhra - finále: B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Llodra, Zimonjič (6-Fr./Srb.) 6:3, 6:3.
Ženy (dotace 3,5 miliónu eur)
Dvouhra - finále: Kvitová (16-ČR) - Azarenková (4-Běl.) 7:6 (7:3), 6:4.

Reklama

Související témata: