Hlavní obsah

Tenisový challenger v Prostějově zahájí nejrychlejší muž planety Bolt

Nejrychlejší muž planety Usain Bolt zahájí osmnáctý ročník antukového tenisového challengeru v Prostějově. Akce nazvaná UniCredit Czech Open s dotací 106.500 eur začne v pondělí 30. května a mezi její největší hvězdy by měli patřit čeští hráči Radek Štěpánek a vítěz posledních dvou ročníků Jan Hájek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Usain Bolt na loňském mítinku Zlatá tretra.

Článek

Jamajčan Bolt přijede do Češka příští neděli a spolu s Ivanem Lendlem se zúčastní golfového turnaje, který letos tenisový turnaj zahájí. "Vymyslíme něco jako soutěž v odpalu, aby se ukázalo, kdo je na tom lépe," řekl na tiskové konferenci v Praze Miroslav Černošek, majitel pořádající agentury Česká sportovní. V úterý 31. května pak bude Bolt již tradičně největší hvězdou atletického mítinku Zlatá tretra v Ostravě, kde poběží stovku.

Devět hráčů z nejlepší stovky

Mezi přihlášenými na challenger je devět hráčů z nejlepší světové stovky. "To je pro nás výborná vizitka," uvedla ředitelka turnaje Petra Píchalová-Langrová. Divokou kartu by měl dostat třináctý hráč světa Michail Južnyj, pokud nepostoupí daleko na French Open, nabídku dostal například i Němec Florian Mayer, 21. na žebříčku.

Vedle Štěpánka a Hájka, který už vyhrál prostějovský challenger třikrát, jsou z Čechů v hlavní soutěži také Lukáš Rosol, Jaroslav Pospíšil a Ivo Minář. Jisté je, že hrát nemůže Tomáš Berdych, ani kdyby na pařížské antuce vypadl brzy a neobhájil loňské semifinále. Hráči světové desítky totiž hrát challengery nesmějí a Berdych je aktuálně šestý.

"Když byl Jirka Novák před lety desátý, tak jsme vyvinuli velký tlak a výjimku jsme dostali. Pokusili jsme se i letos, ale porušení by bylo značné, takže nám ATP nevyhovělo," řekla Píchalová-Langrová.

Štěpánek vyhrál challenger v Prostějově dvakrát, loni vzdal Hájkovi ve finále po 26 minutách. "Pokud bude šance, tak rád hraji před domácím publikem. A v místě, kde jsem se vyvíjel a mám kamarády, je to vždy něco speciálního," řekl Štěpánek.

Turnaj začne v pondělí a netradičně vyvrcholí již v sobotu od 11:00. Předcházet mu bude exhibice, které se zúčastní bývalý první hráč světa Lendl.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner