Hlavní obsah

Kvitová je žhavou favoritkou Roland Garros, tipují ve světě

Česká tenistka Petra Kvitová prožívá báječnou sezónu a skvělými výsledky a předváděnou hrou budí u soupeřek i expertů značný respekt. Po nedávném triumfu na miliónovém turnaji v Madridu už se o ní mluví zcela otevřeně jako o jedné z hlavních favoritek na grandslamový titul na French Open, jehož hlavní soutěž startuje už tuto neděli. A to se přitom druhý grandslam sezóny hraje na antuce, která je, nebo alespoň bývala, pro aktuálně devátou hráčku světa tím nejméně oblíbeným povrchem.

Foto: Andrea Comas , Reuters

Petra Kvitová se raduje po vítězství nad Ruskou Věrou Zvonarevovou.

Článek

„Z antuky už ale trauma nemám,“ oddechla si jedenadvacetiletá Češka po vítězství na prestižním antukovém klání v Madridu. Optimistické prognózy na blížící se Roland Garros většinou s úsměvem bagatelizuje, ale nálepce favoritky se bude bránit čím dál hůře. Velký výsledek jí totiž nepředvídají jen v Česku, ale i v zahraničí.

„Levoruká Češka je sice stále ještě poměrně nezkušená a má ve výsledcích výkyvy, ale antuka jí není cizí. Má takovou sílu, že umí vítězné údery rozdávat i na pomalém povrchu. Dosáhla už na výborné výsledky i na dvou ze tří posledních grandslamů (semifinále Wimbledonu a čtvrtfinále na Australian Open). Pohyb bude sice vždy její slabinou, ale v Madridu ukázala, že to dokáže kompenzovat útočným tenisem. Má velkou šanci stát se první grandslamovou vítězkou své generace,“ píše například server tennisreporters.net, který vidí Kvitovou jako druhou největší favoritku turnaje hned za Belgičankou Kim Clijstersovou.

U ní však pochopitelně zmiňuje fakt, že se jen těžko dá předpokládat, v jaké formě se čtyřnásobná grandslamová šampiónka v Paříži předvede, když od turnaje v Miami nehraje kvůli poranění kotníku, které si přivodila při tancování na svatbě.

Petra Kvitová spolu s koučem Davidem Kotyzou s trofejí pro vítězku turnaje v Madridu.foto: Roman Vondrouš

Až po Kvitové a nedávné vítězce z Říma Marii Šarapovové zmiňuje server jako favoritku světovou jedničku Caroline Wozniackou. „Mnozí cítí, že nemá úder, s nímž by mohla grandslam vyhrát, obzvlášť potom, co ji na antuce dvakrát porazila Julia Görgesová a v Římě ji vystřílela z kurtu Šarapovová,“ uvádí tennisreporters.net na adresu Wozniacké.

Hraje jako Navrátilová?

Velké naděje vkládá do Petry Kvitové i známý komentátor serveru tennis.com Peter Bodo, který mimo jiné připomíná, že český dámský tenis je absolutní světovou špičkou, když má opět hráčku v Top 10 a zároveň osm dalších v elitní světové stovce. „Historie českého dámského tenisu je slavná i divoká. Přehlídce hvězd vévodí Martina Navrátilová přes Hanu Mandlíkovu, Helenu Sukovou, Janu Novotnou a také Nicole Vaidišovou,“ přípomíná Bodo.

Kvitovou pak přirovnává k Martině Navrátilové. „Silovou hrou hodně připomíná Navrátilovou v nejlepších letech, ačkoliv je Kvitová znatelně vyšší a silnější. Obě se nejvíce podobají v zálibě v útočném tenisu,“ píše dále komentátor tennis.com.

Ten kromě tenisových kvalit oceňuje na Kvitové i přístup: „Ještě něco bych o ní zmínil. Není příliš domýšlivá na to, aby si nepřestala pamatovat, kdo jí pomohl dostat do špičky, což demonstrovala tím, když se například před turnajem v Miami učastnila akce ITF v Nassau a nedávno také upřednostnila účast na dalším podniku ITF v Praze před Italian Open v Římě. Přestože je devátá na světě, hrála na podřadných turnajích, aby ukázala vděčnost lidem, kteří jí pomohli v posunu v kariéře.“

Mezi širší okruh favoritek pasuje Kvitovou mimo jiné i agentura Reuters. „Světová devítka Petra Kvitová z České republiky, která si Paříž oblíbila po triumfu na Paris Open v únoru, je další z adeptek na titul, pokud bude zdravá,“ připomíná Reuters svalové problémy, které Kvitovou provázely i v Praze.

Reklama

Související témata: