Hlavní obsah

Federer postoupil přes Monfilse a znovu neztratil ani set

Švýcarský tenista Roger Federer zvítězil ve čtvrtfinále French Open nad domácím Gaelem Monfilsem 6:4, 6:3, 7:6 a i v pátém utkání na letošním Roland Garros neztratil ani set. Nyní ho čeká semifinálová bitva s Novakem Djokovičem, v níž se bude snažit ukončit Srbovu letošní neporazitelnost a vrátit mu dvě předchozí porážky v semifinále grandslamu.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Roger Federer (vlevo) s Gaelem Monfilsem na French Open

Článek

Turnajová čtyřka Brit Andy Murray odvrátil hrozbu vyřazení a postoupil do čtvrtfinále. Se Srbem Viktorem Troickým prohrával v páté sadě 3:5 a 0:30, ale soupeř už další bod nepřidal a favorit vyhrál 4:6, 4:6, 6:3, 6:2 a 7:5.

Velký obrat předvedla i obhájkyně titulu Italka Francesca Schiavoneová, která prohrávala s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou 1:6 a 1:4, přesto nakonec po výsledku 1:6, 7:5 a 7:5 postoupila do semifinále.

Monfils měl za sebou těžkou osmifinálovou bitvu se Španělem Ferrerem, zpočátku však sváděl s Federerem vyrovnanou bitvu. V druhé sadě však už měl Švýcar výraznou převahu, k čemuž mu pomáhala i Monfilsova nepřesná hra. V třetí sadě se sice Francouz vzchopil a dovedl zápas do tie-breaku, v něm však rychle prohrával 1:6 a Federer třetí mečbol proměnil. Na French Open tak Monfilse vyřadil již potřetí.

Osmifinále mezi Murraym a Troickým se hrálo v Paříži dva dny a skoro čtyři hodiny. Zápas začal v pondělí, ale musel být za stavu 2:2 kvůli tmě přerušen.

V rozhodující sadě získal první brejk Troicki. Šestá hra přitom začala nepříjemností, protože Srbovi při smeči skoro vběhl pod nohy sběrač, který si myslel, že výměna skončila. Troicki pak vedl 5:3 a při svém podání 30:0, ale k mečbolu se už nedostal. Murray se nastartoval vítězným forhendem a ziskem celkem pěti her v řadě duel otočil.

Britský tenista Andy Murray po postupu do čtvrtfinále French Openfoto: Reuters/Thierry Roge

Dvojnásobný finalista Australian Open Murray si na Roland Garros postupem do čtvrtfinále vyrovnal maximum, do čtvrtfinále se dostal i v roce 2009. Jeho soupeřem o postup do semifinále bude Juan Ignacio Chela z Argentiny.

Devatenáctiletá Pavljučenkovová byla velmi blízko premiérové účasti v semifinále grandslamu, ale dobře rozehraný zápas se Schiavoneovou nedokázala dotáhnout do úspěšného konce. Pátá nasazená Italka uhrála jen dva z úvodních dvanácti gamů, pak se však vzpamatovala a duel otočila.

Světová patnáctka Pavljučenkovová přitom prožívala na French Open životní turnaj, když vyřadila i krajanku Věru Zvonarevovou, světovou trojku. Na bojovnost Schiavoneové však už nestačila. Italka si tak podruhé v kariéře zahraje semifinále grandslamu.

Schiavoneová se v semifinále střetne s domácí hráčkou Marion Bartoliovou, která ve čtvrtfinále zdolala vítězku French Open z roku 2009 Rusku Světlanu Kuzněcovovou 7:6 a 6:4. Stala se tak první domácí semifinalistkou turnaje od roku 2005, kdy byla ve finále Mary Pierceová.

French Open (antuka, dotace 17,52 milionu eur):
MUŽI
Dvouhra - 4. kolo:
A. Murray (4-Brit.) - Troicki (15-Srb.) 4:6, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5.
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (3-Švýc.) - Monfils (9-Fr.) 6:4, 6:3, 7:6 (7:3).
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Llodra, Zimonjič (4-Fr./Srb.) - Lipsky, Ram (USA) 2:6, 6:3, 6:1, Mirnyj, Nestor (2-Běl./Kan.) - Lindstedt, Tecau (9-Švéd./Rum.) 6:4, 6:2.
ŽENY
Dvouhra - čtvrtfinále:
Schiavoneová (5-It.) - Pavljučenkovová (14-Rus.) 1:6, 7:5, 7:5, Bartoliová (11-Fr.) - Kuzněcovová (13-Rus.) 7:6 (7:4), 6:4.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kingová, Švedovová (3-USA/Kaz.) - Petrovová, Rodionovová (9-Rus./Austr.) 7:5, 3:6, 6:2, Huberová, Raymondová (4-USA) - Azarenková, Kirilenková (5-Běl./Rus.) 6:4, 4:6, 6:4.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Gajdošová, Bellucci (Austr./Braz.) - Stubbsová, Melo (Austr./Braz.) 7:6 (7:5), 6:4, Petrovová, J. Murray (Rus./Brit.) - Makarovová, Soares (Rus./Braz.) 5:7, 6:3, 10:7.

Reklama