Hlavní obsah

Překazí Federer Djokovičovu sérii? Tlak bude na něm, říká Švýcar

PAŘÍŽ

V roli outsidera nastoupí Roger Federer do semifinále Roland Garros proti Novaku Djokovičovi. Pokud Švýcar vyhraje, ukončí Srbovu letošní neporazitelnost a překazí mu nástup na tenisový trůn. "On toho má víc v sázce než já, tlak bude na něm," řekl Federer směrem k pátečnímu zápasu. "Mým plánem je postoupit do finále, s tím jsem do Paříže přijel a nehrálo v tom roli, že bych chtěl Novaka zastavit," dodal.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Roger Federer vyhlíží zápas s Djokovičem na French Open

Článek

Šestnáctinásobný grandslamový vítěz Federer má s Djokovičem pozitivní bilanci 13:9, ale všechny tři letošní zápasy prohrál. Naposledy Srba dokázal porazit loni v semifinále Turnaje mistrů a od té doby se Djokovič rozjel k vítězné šňůře.

Djokovič nejdříve pomohl v prosinci Srbům vyhrát Davisův pohár a letos už získal sedm turnajových titulů. Dohromady vyhrál za sebou 43 zápasů; letos 41, přičemž se do série nepočítají dva postupy bez boje, mezi něž patří i čtvrtfinále na French Open.

"Je slušně rozjetý a dokáže se s tím výborně vyrovnat. Nedělá kolem sebe humbuk, ani se tím zbytečně netrápí, což mu pomáhá," ocenil Federer Djokoviče. "Na zápas se moc těším, protože jsme spolu vždycky hráli vynikající bitvy," řekl Švýcar.

Novak Djokovič má našlápnuto stát se tenisovou jedničkou.foto: Reuters/Giampiero Sposito

Finálová účast Djokovičovi zajistí poprvé v kariéře první místo světa, z kterého by odsunul Španěla Rafaela Nadala. "Není to hnací motor navíc, abych Novakovi za každou cenu zabránil stát se jedničkou. Hraji pro sebe," opakoval Federer.

Švýcar v Paříži zatím neztratil ani set

Federer, vítěz Roland Garros z roku 2009, dosud neztratil v turnaji ani set a je v dobré náladě. "Jsem na sebe hrdý, jak tady letos dobře hraju a kam až jsem se dostal," řekl Federer, který naposledy vyhrál grandslamový titul loni na Australian Open.

Na antuce se Federer s Djokovičem naposledy utkali předloni v Římě a ve třech setech vyhrál Srb. "Velká změna oproti jiným povrchům to nebude. Vždycky záleží na tom, abych zůstal pozitivní a nedal mu moc času. Je jasné, že musím hrát svůj nejlepší tenis, jelikož Novak prožívá fantastické období a hraje skvěle," řekl Federer.

Švýcar si užívá fakt, že je v Paříži turnajovou trojkou, takže hlavní pozornost je upřena na Djokoviče a Nadala. "Je to docela příjemné," řekl otec dvouletých dvojčat. "Jsem šťastný táta, holky jsou báječné, moc rád si s nimi hraji," řekl Federer.

Reklama

Související témata: