Hlavní obsah

Hlaváčková s Hradeckou postoupily do finále Roland Garros

PAŘÍŽ

České tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká si na Roland Garros poprvé v kariéře zahrají ve finále grandslamového turnaje. Ve středečním semifinále na pařížské antuce porazily 6:3, 6:3 třetí nasazený americko-kazašský pár Vania Kingová, Jaroslava Švedovová.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lucie Hradecká

Článek

"Jsme nadšené, že se nám to povedlo, a moc si to užíváme," radovala se Hlaváčková v rozhovoru pro Radiožurnál. "S Luckou jsme dlouho čekaly, než se dostaneme na grandslamech přes hodně dobré soupeřky, až se nám to sejde a porazíme deblové páry. Tady se nám to sešlo, ale nepředvádíme nic extrémního, prostě jsme na takové úrovni, že hrajeme dobře," dodala Hlaváčková.

Posledními soupeřkami české dvojice budou Indka Sania Mirzaová a Ruska Jelena Vesninová. Turnajové sedmičky vyřadily v semifinále po výhře 6:3, 2:6, 6:4 hvězdný americký pár Liezel Huberová, Lisa Raymondová. "Nesmíme si do hlavy dát, že to je jiný zápas. Odehrály jsme tady super zápasy a musíme to brát stejně. Hrát svoji hru jako třeba v prvním kole," řekla Hradecká směrem k pátečnímu finále.

Před rokem hrála finále dámské čtyřhry v Paříži česká deblová specialistka Květa Peschkeová se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou, ale podlehly americkým sestrám Sereně a Venus Williamsovým. Hlaváčková s Hradeckou letos vyřadily druhé nasazené Peschkeovou a Srebotnikovou již ve čtvrtfinále.

Česká hráčka naposledy získala v Paříži deblový titul před 11 lety. Jana Novotná tehdy dominovala ve čtyřhře se Švýcarkou Martinou Hingisovou. Český pár Roland Garros vyhrál v roce 1990, kdy Novotná tvořila dvojici s Helenou Sukovou.

Napodobit Novotnou se Sukovou je pro Hlaváčkovou s Hradeckou ve finále extra motivací. "Určitě," přikývla Hradecká a Hlaváčková vyhrkla: "Já chci vyhrát!"

Kingovou rána míčkem otřásla

První set v semifinále získaly Češky díky brejku při podání Kingové. Na začátku druhé sady hrstce diváků v hledišti centrkurtu zatrnulo. Hlaváčková smečovala a míč po odskoku trefil Kingovou do čela. Američanka ale vyvázla bez zranění a jen se otřela ručníkem. Po utkání se Hlaváčková ještě jednou soupeřce omlouvala.

V druhém setu vedla česká dvojce 5:2, pak sice neudržela Hlaváčková podání, ale vzápětí při servisu Švedovové zápas razantně ukončila čistou hrou. "Hrály jsme moc dobře a soupeřky neměly co hrát," komentovala Hlaváčková zápas.

Hlaváčková s Hradeckou utnuly grandslamovou sérii Kingové se Švedovovou. Ty loni vyhrály Wimbledon a US Open, letos na Australian Open spolu nehrály, a s postupem do semifinále French Open měly již 16 výher v řadě.

V turnaji neztratily Hlaváčková s Hradeckou ani set a vedle Peschkeové vyřadily v prvním kole rovněž Ivetu Benešovou s Barborou Záhlavovou-Strýcovou.

Na okruhu WTA Hlaváčková s Hradeckou společně vyhrály čtyři deblové tituly a v utkání s Kingovou a Švedovovou se dobře bavily. "Lucka super servíruje, a když je na koni, tak je strašně nebezpečná. Já zas držím takovou tu stabilitu a že se výborně doplňujeme," odhalila Hlaváčková 'chemii' českého páru.

Češi na French Open
Ženy, čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková, Hradecká (ČR) - Kingová, Švedovová (3-USA/Kaz.) 6:3, 6:3.
Junioři, dvouhra - 3. kolo:
Kern (Něm.) - Vrňák (ČR) 7:6 (7:4), 6:0.

Reklama