Hlavní obsah

Číňanka Li Na vyzve ve finále French Open obhájkyni Schiavoneovou

PAŘÍŽ

Obhájkyně Francesca Schiavoneová je na Roland Garros po roce opět ve finále. V semifinále pařížského grandslamu porazila Francouzku Marion Bartoliovou dvakrát 6:3. O titul si třicetiletá italská tenistka zahraje s o rok mladší Číňankou Li Na, která vyřadila bývalou světovou jedničku Marii Šarapovovou po vítězství 6:4, 7:5.

Foto: ČTK/AP

Číňanka Li Na si zahraje druhé grandslamové finále v sezóně.

Článek

Oběma finalistkám je dohromady 60 let a 79 dní, Paříž tak uvidí "nejstarší" zápas o grandslamový titul od roku 1998, kdy Jana Novotná porazila ve Wimbledonu Nathalii Tauziatovou.

"Je viděl, že léta zkušeností můžou pomoci. Před několika roky titul sbírali mladí hráči a teď se to mění," řekla Schiavoneová. "Je to jako s vínem. Čím déle je v lahvi, tím je lepší a lepší," dodala.

Schiavoneová v prvním setu v nejlepší možnou chvíli sebrala soupeřce podání a ujala se vedení 5:3. Do druhé sady však italská tenistka nevstoupila nejlépe. Domácí hráčku pustila do dvougamového vedení, pak ale čtyřikrát za sebou vzala Bartoliové servis a po hodině a půl zápas ukončila.

Li Na má druhou grandslamovou šanci

Li Na v osmifinále vyřadila českou jedničku Petru Kvitovou a po semifinálovém vítězství nad Šarapovovou se může na druhý pokus stát první čínskou vítězkou grandslamového turnaje v historii. Letos v lednu neuspěla na Australian Open, kde ve finále nestačila na Belgičanku Kim Clijstersovou.

"Nikdy jsem nevěřila, že bych mohla být na French Open ve finále. Doufám, že v neděli budu hrát ještě líp," řekla Li Na, jejíž zápas v Číně sledovalo kolem sedmi milionů lidí a na finále by měl do Paříže přiletět i čínský premiér.

"Snad se v Číně dívalo hodně dětí, které by mě jednou mohly napodobit, nebo třeba i překonat," uvedla Li Na, které k výhře pomohl i silný vítr, s nímž měla Šarapovová při podání problémy. "Možná jsem se moc snažila a i z druhého podání jsem chtěla dát velkou ránu," litovala Šarapovová, která udělala deset dvojchyb, přičemž tou poslední ukončila zápas.

Čtyřiadvacetiletá Ruska přišla o šanci zkompletovat takzvaný kariérní grandslam. Bývalá první tenistka světa už vyhrála US Open, Wimbledon i Australian Open a titul z Roland Garros je jediný, který jí chybí ve sbírce úspěchů ze čtyř největších turnajů v sezoně.

"Letos to nevyšlo, ale když vyhraju jiný grandslam, tak to pro mě pořád bude znamenat hodně," řekla Šarapovová. "To, že jsem vyhrála tři ze čtyř grandslamů, je náhoda. Klidně by mi stačilo, kdybych jeden vyhrála dvakrát a další jen jednou," dodala.

Ve smíšené čtyřhře získali titul Casey Dellacquaová se Scottem Lipským. Australsko-americká dvojice ve finále porazila obhájce prvenství a nejvýše nasazené Katarinu Srebotnikovou ze Slovinska se Srbem Nenadem Zimonjičem 7:6, 4:6 a 10:7.

Tenisové French Open v Paříži (antuka, dotace 17,52 milionu eur):
Muži:
Čtyřhra - semifinále:
Mirnyj, Nestor (2-Běl./Kan.) - Llodra, Zimonjič (4-Fr./Srb.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:5), Cabal, Schwank (Kol./Arg.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 7:6 (7:4), 6:3.
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Li Na (6-Čína) - Šarapovová (7-Rus.) 6:4, 7:5, Schiavoneová (5-It.) - Bartoliová (11-Fr.) 6:3, 6:3.

Reklama