Hlavní obsah

Finále Roland Garros obstarají Nadal a Federer

PAŘÍŽ

Do finále tenisového French Open postoupili Rafael Nadal a Roger Federer. Španěl a pětinásobný vítěz antukového grandslamového turnaje porazil Brita Andy Murrayho po setech 6:4, 7:5 a 6:4. O překvapení se postaral vítěz Roland Garros z roku 2009 Roger Federer, který zvítězil nad favorizovaným Srbem Novakem Djokovičem po setech 7:6, 6:3, 3:6 a 7:6. Federer uštědřil Djokovičovi vůbec první porážku v tomto kalendářním roce.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer se raduje z postupu do finále Roland Garros a vítězství nad Novakem Djokovičem.

Článek

Djokovič s Federerem začali svůj zápas netradičně, když si vzájemně v úvodních dvou hrách sebrali navzájem servisy. To se jim podařilo v prvním setu ještě jednou. Vyrovnanou první sadu musel nakonec rozhodnout až tie-break. V tom uspěl díky jednomu minibrejku Srb. Federer byl na koni a zcela opanoval i druhou sadu. Djokovič začal být nejistý a na přesné údery třetího hráče světa nestačil.

Djokovič se vzchopil až ve třetím setu. Hned na úvod sebral Švýcarovi servis, což ho povzbudilo natolik, že dokázal zápas zdramatizovat a získat třetí set ve svůj prospěch. Čtvrtý set byl vyrovnaný a až do deváté hry si oba tenisté drželi servisy. Za stavu 4:4 však Srb prolomil Federerův servis a šel podávat na vítězství v setu. Federer však dokázal rebrejk a v setu se pokračovalo. Sada nakonec došla až do tie-breaku, v němž se podruhé radoval Švýcar, který se tak mohl radovat z postupu do finále.

Nadal ve třech setech přešel přes Murrayho

Vstup do zápasu měl Nadal bleskový. V úvodním setu prolomil svému soupeři podání dvakrát a vedl již 5:1. Skot ještě zabojoval, když získal pro sebe tři hry v řadě, za stavu 5:4 se však nedokázal ubránit a Španěl tak získal první set. Druhá sada byla vyrovnanější. Pětinásobný šampión sice prolomil svému sokovi podání uprostřed sady, ale Murraymu se podařil rebrejk.

Nadal nakonec přece jenom získal set pro sebe, když za stavu 5:5 prorazil soupeřův servis a v následující hře sadu zakončil. Základ vítězství ve třetí sadě dal rodák z Mallorky hned na začátku, když prorazil Skotovi další servis a ujal se vedení 2:0 na gamy. Čtvrtému nasazenému Murraymu se již nepodařil rebrejk a Nadal získal i třetí set.

Tenisové French Open:
Muži, semifinále - dvouhra:
Nadal (1-Šp.) - Murray (4-Brit.) 6:4, 7:5, 6:4, Federer (3-Švýc.) - Djokovič (2-Srb.) 7:6 (7:5), 6:3, 3:6, 7:6 (7:5).

Reklama

Související témata: