Hlavní obsah

Hradecká s Hlaváčkovou vyhrály čtyřhru na Roland Garros!

České tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká vyhrály čtyřhru na Roland Garros! Češky porazily ve finále indicko-ruský pár Sania Mirzaová, Jelena Vesninová po setech 6:4 a 6:3.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Lucie Hradecká (vlevo) a Andrea Hlaváčková s trofejí pro vítěze čtyřhry na Roland Garros.

Článek

"Čeho jsme teď dosáhly, to mi asi dojde, až přijde večer a budu chtít usnout, ale určitě je to úplně neuvěřitelný úspěch," řekla Hradecká Radiožurnálu. "Je to moc příjemný pocit a myslím, že si to strašně zasloužíme," řekla Hlaváčková.

Hned v šatně přišla za čerstvými vítězkami slavná Martina Navrátilová, vítězka 31 grandslamových deblových titulů, přičemž dalších 18 získala ve dvouhře a deset ve smíšené čtyřhře. "Už vím, jak jste se vždycky cítila," řekla jí Hlaváčková poté, co přijala gratulaci a s legendou se objala. "Ona se jen smála a řekla mi: Dobrý pocit, viď," glosovala Hlaváčková slova čtyřiapadesátileté Navrátilové.

Lucie Hradecká (vpravo) a Andrea Hlaváčková se radují z vítězství ve finále Roland Garros ve čtyřhře.foto: ČTK/AP/Lionel Cironneau

Hlaváčková s Hradeckou spolu vyhrály pátý turnaj a zdaleka svůj nejcennější. Na své nečekané cestě za celkovým triumfem na pařížské antuce například vyřadily favorizovanější českou dvojici Iveta Benešová, Barbora Záhlavová-Strýcová a druhé nasazené duo Květa Peschkeová, Katarina Srebotniková.

Vítězství Češky naposledy před 11 lety

Právě toto česko-slovinské duo hrálo finále na Roland Garros loni a podlehlo sestrám Venus a Sereně Williamsovým. Letos však na seznam vítězů Roland Garros česká jména díky Hlaváčkové s Hradeckou přibudou.

Ty navázaly na 11 let staré pařížské vítězství Jany Novotné se Švýcarkou Martinou Hingisovou. Ryze český pár získal titul na jediném antukovém grandslamu dosud naposledy v roce 1990, kdy Novotná hrála spolu s Helenou Sukovou. "V téhle společnosti se cítím určitě moc dobře," přitakala Hlaváčková.

Hlaváčková má jasno, kam si doma vítěznou trofej vystaví. Loni dostala od kamarádů k narozeninám poličku na grandslamové vavříny. "Smála jsem se jim a ironicky říkala, že dobrý, ale teď ji natluču na zeď a dám tam tu trofej," smála se plzeňská rodačka. "Já takovou poličku nemám, ale do nového baráčku půjde," řekla Hradecká.

Hradecká, 45. hráčka světa ve dvouhře, zamíří v pondělí s trenérem Jiřím Fenclem autem na chvilku domů do Prahy. Hlaváčková jede rovnou do Anglie. "Škoda, všichni kamarádi mě budou proklínat, že to nemohou oslavit," vtipkovala tenistka.

Tenisový French Open:
Ženy, čtyřhra - finále:
Hlaváčková, Hradecká (ČR) - Mirzaová, Vesninová (7-Ind./Rus.) 6:4, 6:3.

Reklama