Hlavní obsah

Berdych už hodil Paříž za hlavu, na trávě začne v Halle

PROSTĚJOV

Nečekaný výpadek z Paříže hodil tenista Tomáš Berdych dávno za hlavu a v Prostějově se připravuje na travnatý part roku. Začne příští týden v německém Halle a v Londýně pak bude obhajovat wimbledonské finále.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Tomáš Berdych skončil na French Open už v prvním kole.

Článek

Na grandslamovém Roland Garros skončil Berdych nečekaně už v prvním kole, ale dlouho se prohrou zbytečně netrápil. "Už je to pryč. Není potřeba se s tím zabývat. Stalo se to, je to nepříjemné, vyšlo to asi v nejmíň vhodný týden, ale s tím se nedá nic dělat. Jede se dál a jsou další turnaje," řekl pětadvacetiletý Berdych novinářům.

Na grandslamovém turnaji prohrál Berdych v prvním kole v Paříži stejně jako loni na US Open. Zaručit, že se podobná situace nebude v Londýně opakovat, hráč může jen těžko. "Kdyby existoval recept, který by zaručeně fungoval, tak bych si ho rád sehnal a koupil, ale takový neexistuje. Zažehnání toho je stejné jako vždy: tvrdá práce, abych byl co nejlépe připraven, a pak do toho jít na sto procent," řekl Berdych.

Hrál na trávě, ale záměrně se neklouzal

Po návratu z Paříže si Berdych pár dnů oddechl a od neděle je v přípravě na trávu. V Prostějově nabíral kondici a hrál normálně na antukovém povrchu. "Protože trávu tady nemáme a tvrdý povrch je, řekl bych, víc vzdálený trávě, protože na něm jsou odskoky ideální, což na trávě nejsou. Proto jsme hráli na antuce, jen jsem se co nejvíc snažil pohyb simulovat trávě, takže jsem se vůbec neklouzal," řekl Berdych.

Stejně se na zelený pažit připravoval Berdych i loni, kdy prohrál v All England Clubu až ve finále se Španělem Rafaelem Nadalem. Ani mu vlastně nevadilo, že travnatý kurt není k mání. "Protože se na trávě nedá trénovat v tom pravém slova smyslu. Na trávu musí člověk přijet s tím, že se cítí dobře, má rytmus, cítí balon a buď mu to sedne a hraje dobře, nebo mu to nesedne a skončí," konstatoval Berdych.

Již příští týden bude hrát Berdych turnaj na trávě v německém Halle, kde hrál v roce 2006 finále a o rok později zvítězil. "Před Wimbledonem mě ještě čekají dva exhibiční zápasy," řekl Berdych. V privátním klubu v Hurlingtonu by se měl utkat s Američanem Andym Roddickem a Rakušanem Jürgenem Melzerem.

V rámci challengeru Czech Open v Prostějově se Berdych s Ivanem Lendlem věnovali i dětem a půl hodiny s nimi strávili na kurtu. "Za tu dobu se dá těžko říci, že to je zrovna on, ten se to naučí. Ale byl jsem mile překvapen, že dětičky, co tady byly, to uměly nejlíp, než co jsem viděl při podobných akcích ve světě," řekl Berdych.

Reklama