Hlavní obsah

Mandlíkovou ve spojení s Paříží napadne vyhraný titul a rýma

PROSTĚJOV

Tenistka Hana Mandlíková už žije jiný život, vychovává dvojčata a má občas pocit, jako by tenisovou kariéru ani neprožila. Na úspěchy na kurtu, především čtyři grandaslamové tituly, je ale patřičně hrdá. Jedním z nich je triumf na pařížské antuce na Roland Garros, který získala právě před třiceti lety.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalá tenistka Hana Mandlíková učí jednu ze studentek při tréninku v tenisovém klubu Sparta Praha

Článek

"Je to neuvěřitelné, jak to letí," komentovala Mandlíková v rozhovoru pro ČTK před exhibicí v Prostějově fakt, že na French Open slavila titul již v roce 1981.

Devětačtyřicetiletou Mandlíkovou jako první při zmínce o Paříži napadne její vítězství, ale hned vzápětí rovněž rýma, s kterou se vždycky na Roland Garros potýkala. "Jak jsou tam tunely vedoucí na kurty a z nich, tak je tam prach a průvan, a těch dvacet let, co jsem tam chodila, jsem pokaždé měla rýmu," řekla Mandlíková.

Tvář klubu Sparta Praha ve Stromovce, kde sama vyrůstala, dokázala na Roland Garros cestou za titulem porazit v semifinále tehdejší jedničku Chris Evertovou z USA. "Ona byla tehdy na antuce královnou, takže to byl úspěch, ale po tom vyhrát finále taky, protože jsem byla favoritkou a cítila jsem tlak," řekla Mandlíková, která v boji o titul nedala šanci německé hráčce Sylvii Hanikové a vyhrála 6:2, 6:4.

Po Mandlíkové dokázala z českých rodaček vyhrát Roland Garros už jen Martina Navrátilová, ale to už měla americké občanství. Na další českou vítězku Paříže se zatím čeká. Šanci by mohla v budoucnu mít Petra Kvitová. "Má dobrou náturu. Je pracovitá a má v sobě, že by mohla vyhrát grandslam," odhadla Mandlíková.

Hlavní náplní života Mandlíkové jsou dvojčata Elisabeth Hana a Marek Vilém. "Občas mi připadá, jako by to byl dřív úplně jiný život. Co mám děti, tak je to úplně o něčem jiném a někdy si říkám, že jsem tenisovou kariéru neměla," řekla.

Na tenis ale nedá dopustit. "Nevyměnila bych to za nic. Zkušenosti, které jsem získala, jsou nezaplatitelné a poznala jsem zajímavé lidi," vyznala se Mandlíková. Za nejkrásnější pocit označila moment, kdy zvedala grandslamové poháry. "Ty dvě minuty se nedají za nic vyměnit. Hned po dětech je to ten nejkrásnější pocit," řekla kromě Paříže vítězka Australian Open z let 1980 a 1987 a US Open z roku 1985.

Podobně jako Lendl nevyhrála nikdy Wimbledon. Šanci měla dvakrát, ve finále prohrála v letech 1981 a o pět let později. "Ale právě v roce 1981, kdy jsem vyhrála Paříž, jsem měla největší šanci zkompletovat grandslam," myslela si Mandlíková. "Ten rok byl hezký i trpký. Získala jsem triumf v Paříži, ale chyběl krok v Londýně. Měla jsem být první na světě, ale změnili systém žebříčků a sešlo z toho," řekla Mandlíková.

V žebříčku se tak dostala nejvýše na třetí místo, vyhrála celkem 27 turnajů ve dvouhře, 15 ve čtyřhře a třikrát pomohla Československu vyhrát Fed Cup.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 20 : 00
20240424T20 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík