Hlavní obsah

VIDEO: Musel jsem bojovat, o to je triumf v Paříži sladší, říká Nadal

Šest pařížských zářezů má na raketě španělský tenista Rafael Nadal. Vyrovnal rekord Björna Borga, tím ale 25letá světová jednička nechce skončit a už nyní si brousí zuby na sedmý triumf. „Je pro mě ctí sdílet s Borgem rekord, ale budu pracovat na tom, abych tady ve stejné pozici stál i za rok,“ uvedl Nadal po nedělním finálovém duelu s Rogerem Federerem.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Rafael Nadal triumfoval na French Open. Už pošesté v kariéře.

Článek

Španěl dvakrát vyhrál French Open, aniž by ztratil set, letos to měl na Roland Garros poněkud obtížnější. Hned v prvním kole musel v pěti setech bojovat s americkým dlouhánem Johnem Isnerem. „Nezačal jsem nejlépe, ale když musíte změnit přístup a vydat ze sebe to nejlepší, více si vítězství vychutnáte, je sladší. Musel jsem hodně bojovat a neustále hledat cestu k vítězství, bylo to jiné. Více si toho vážím,“ zhodnotil svou pouť k šestému titulu Nadal.

Před pařížským startem byl hodně nervózní. Vyhrál sice dva turnaje na antuce, povrchu, který je jeho jasnou doménou, ale zároveň dvakrát prohrál se Srbem Novakem Djokovičem. Jenže po pomalém rozjezdu se dostal do svých standardních obrátek a všem soupeřům ukazoval svou sílu. I Federerovi ve finále turnaje, Švýcara porazil ve čtyřech setech po třech hodinách a čtyřiceti minutách.

Deset grandslamů, druhý nejmladší

Nadal završil počet grandslamových triumfů na deset. Pouze sedm tenistů v historii dosáhlo na dvojciferný počet výher na turnajích velké čtyřky. Nadal je z nich druhý nejmladší, dřív než španělský vládce světového tenisu to zvládl jen Borg. I proto jej mnozí označují za nejlepšího hráče historie. „To nejsem,“ odmítl tuhle nálepku Nadal a dodal: „Ale mezi nejlepší patřím, to ano.“

Jeho finálový soupeř Federer je ale pořád o pár koňských délek vpředu, vyhrál šestnáct grandslamů. Právě v Paříži se Federer vrátil na výsluní, i když nevyhrál. Švýcara dlouho odepisovali, ostatně v grandslamovém finále byl naposledy loni na Australian Open, jenže na Roland Garros znovu zářil. Probil se do závěrečného souboje, předtím zastavil dlouho neporazitelného Djokoviče. Před blížícím se Wimbledonem tak ukázal, že podcenit jej by byla chyba.

„Na letošním Australian Open lidé mě a Rafu odepisovali. Říkal jsem jim, ať počkají šest měsíců. Teď je to jinak. Cítím se fyzicky velmi dobře a chci vyhrát Wimbledon,“ vzkázal pochybovačům Federer.

Reklama

Související témata: