Hlavní obsah

Šafářová ve finále obrat nezvládla. Z titulu se raduje světová jednička Wozniacká

Česká tenistka Lucie Šafářová prohrála ve finále turnaje v Kodani po setech 1:6 a 4:6 s domácí světovou jedničkou Caroline Wozniackou. Brněnské tenistce se tentokrát nepodařil obrat, který předvedla v dánské metropoli v předchozích zápasech. Wozniacká se tak české reprezentance pomstila za rok starou porážku ze Stuttgartu a získala pátý titul v sezóně. Dříve nenašla přemožitelku v Dubaji, Indian Wells, Charlestonu a Bruselu.

Foto: Reuters

Lucie Šafářová (vlevo) a Caroline Wozniacká po finálovém duelu v Kodani.

Článek

Před Kodaní neuspěla Šafářová ve finále ani v Kuala Lumpuru, kde prohrála začátkem března s Australankou Jelenou Dokičovou. Turnajový triumf naposledy slavila ve Forest Hills, celkem má ve dvouhře na kontě čtyři vavříny.

"Jsem zklamaná, ale mám za sebou skvělý týden," řekla Šafářová při slavnostním vyhlášení. "Caroline hrála skvěle a musí být fantastické vyhrát před domácím publikem. Já si to můžu jenom představit, jaké to je," dodala.

Šafářová se přiblíží elitní třicítce

V pondělním vydání žebříčku poskočí čtyřiadvacetiletá Šafářová navzdory finálové prohře z 38. místa na dosah elitní třicítky. Jejím maximem je 22. pozice z roku 2007.

Šafářové vůbec nevyšel první set duelu s Wozniackou. Přítelkyně Tomáše Berdycha chybovala nebo byla pod tlakem a úvodní sadu ztratila za 23 minut. Dánka za podpory vyprodané haly držela míč hluboko v poli a dobře četla hru.

Před druhou sadou se Česku snažila povzbudit její trenérka Biljana Veselinovičová ze Srbska. Šafářové přesto utekl úvod setu, ale dokázala vyrovnat z 0:2 na 2:2.

Jenomže následně počtvrté v utkání ztratila servis, a i když vyrovnala hru, otočit zápas jako v předchozích čtyřech případech v Kodani už nedokázala. V utkání udělala 25 nevynucených chyb, zatímco její přemožitelka jen deset.

Levou rukou hrající Šafářová se potřetí v kariéře střetla se světovou jedničkou a znovu prohrála. Bilanci s hráčkami Top-3 si zhoršila na tři výhry a deset porážek.

Z dánské metropole se musí rychle přesunout do Eastbourne, kde ji čeká na trávě generálka na Wimbledon. Na jihovýchodě Anglie brněnská rodačka v 1. kole narazí na šestou nasazenou Marion Bartoliovou z Francie. "Přeji Lucii, ať se jí v Eastbourne daří, a snad se obě dostaneme daleko ve Wimbledonu," řekla Wozniacká.

Tenisový turnaj žen v Kodani (tvrdý povrch, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Wozniacká (1-Dán.) - Šafářová (4-ČR) 6:1, 6:4
Čtyřhra - finále:
Larssonová, Wöhrová (2-Švéd./Něm.) - Mladenovicová, Piterová (Fr./Pol.) 6:3, 6:3.

Reklama

Související témata: