Hlavní obsah

Nadal vynechá čtvrtfinále Davis Cupu v USA, vadí mu termín

Světová tenisová jednička Rafael Nadal nebude reprezentovat Španělsko v červencovém čtvrtfinále Davisova poháru ve Spojených státech. Desetinásobný grandslamový vítěz uvedl, že si potřebuje před druhou částí sezony odpočinout, a kritizoval Mezinárodní tenisovou federaci (ITF) za nevhodný termín duelu.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Španělský tenita Rafael Nadal

Článek

"Nebudu tam hrát. Prioritou je zůstat zdravý, a proto si potřebuju odpočinout," řekl Nadal sportovnímu deníku AS k utkání v Austinu, které se hraje 8.-10. července, tedy týden po skončení Wimbledonu.

"Nemůžu být všude. Až dokončím první část sezony, potřebuju 15 až 20 dní na to, abych byl v dobré kondici na druhou část," uvedl Nadal. "Musím si nechat prohlédnout kolena a zjistit, jak pokračuje léčení. Mým cílem je udělat totéž co v roce 2010, abych dorazil stejně nebo i lépe připravený na US Open," dodal Španěl, který loni newyorský grandslam poprvé v kariéře vyhrál.

Nadal, který v současnosti obhajuje loňský wimbledonský titul, viní ze své absence v Davis Cupu také ITF. "Stále to s tím formátem a kalendářem dělají špatně. Vůbec neberou v úvahu nás hráče. Pokud tam nebudou ti nejlepší tenisté, tak soutěž ztratí na prestiži. ITF by se měla ptát sama sebe, proč se tak děje," řekl pětadvacetiletý Mallorčan.

Opačný způsob přípravy na další část sezony zvolil Nadalův věčný rival Roger Federer, jenž už v březnu oznámil, že se po roční pauze vrátí do švýcarského daviscupového týmu. Bývalá světová jednička bude hrát utkání Světové skupiny II proti Portugalsku, a pokud v něm Švýcaři uspějí, postoupí do baráže o Světovou skupinu. V ní mohou v září narazit na český výběr.

Reklama