Hlavní obsah

Německá senzace Lisická postoupila do semifinále Wimbledonu

Německá tenistka Sabine Lisická postoupila ve Wimbledonu poprvé do semifinále grandslamu. Jednadvacetiletá hráčka, která se dostala do soutěže na divokou kartu, dnes porazila Francouzku Marion Bartoliovou 6:4, 6:7 a 6:1. Její semifinálovou soupeřkou bude vítězka londýnského turnaje z roku 2004 Ruska Maria Šarapovová.

Foto: ČTK/AP

Sabine Lisická je první semifinalistkou letošního Wimbledonu

Článek

"Je to neuvěřitelné! Nedokážu popsat své pocity. Je neskutečné hrát na centrálním dvorci ve Wimbledonu, který miluji. Jsem šťastná," řekla rozesmátá Lisická, první Němka v semifinále po legendární Steffi Grafové od roku 1999.

Obě tenistky si na začátku utkání vzaly servis a výborně servírující Lisická to dokázala i podruhé, což rozhodlo úvodní set. Ve druhém Němka podávala za stavu 5:4 na výhru, ale nevyužila ani jeden ze tří mečbolů a set v tie-breaku ztratila.

"Z toho jsem byla hodně zklamaná, ale zlobila jsem se sama na sebe, protože jsem si nešla pro výhru," komentovala koncovku druhé sady osmifinálová přemožitelka Petry Cetkovské. "Do třetí jsem šla s tím, že se musím koncentrovat a bojovat o výhru, což mi vyšlo," řekla vítězka turnaje v Birminghamu. Na trávě má letos bilanci 11 výher bez porážky.

Ve třetí sadě Lisická rychle vzala podání Bartoliové a měla utkání pod kontrolou. Rozhodlo, že zahrála celkem 52 vítězných míčů a Francouzka jen dvanáct.

Vyzve Šarapovovou

Zápas se hrál pod zataženou střechou, neboť nad Wimbledonem zuřila bouře a kapky deště chvilkami hráčkám zápas poměrně ztěžovaly. Bubnovaly do střechy takovou silou, že se obecenstvo často koukalo vzhůru se strachem v očích.

Lisická už předloni hrála ve Wimbledonu čtvrtfinále a v srpnu byla v žebříčku na 22. místě. Pak si ošklivě zranila kotník a po komplikacích se musela učit znovu chodit. V žebříčku se propadla, ale od pořadatelů Wimbledonu dostala divokou kartu.

O finále se Lisická ve čtvrtek utká s pátou nasazenou Šarapovovou, která ve čtvrtfinále deklasovala 6:1, 6:1 Slovenku Dominiku Cibulkovou. Ta v pondělním osmifinále vyřadila aktuální světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska, dnes ale na bývalou tenisovou královnu Šarapovovou nestačila.

Vysoká Ruska, jež postoupila do semifinále Wimbledonu po pěti letech, vzala Cibulkové šestkrát servis a ještě na turnaji neztratila set. Semifinále hrála i před měsícem na antukovém Roland Garros.

Wimbledon, mezinárodní tenisové mistrovství Anglie (tráva, dotace 14,6 milionu liber):
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Lisická (Něm.) - Bartoliová (9-Fr.) 6:4, 6:7 (4:7), 6:1, Šarapovová (5-Rus.) - Cibulková (24-SR) 6:1, 6:1, Azarenková (4-Běl.) - Paszeková (Rak.) 6:3, 6:1.Semifinálové dvojice: Azarenková - Kvitová, Šarapovová - Lisická.

Reklama

Související témata: