Hlavní obsah

Tsonga vyprovodil z Wimbledonu Federera, ostatní čtvrtfinále bez překvapení

Šestinásobný wimbledonský vítěz Švýcar Roger Federer vypadl na londýnském grandslamu stejně jako loni ve čtvrtfinále. S Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou ve středu prohrál, přestože získal úvodní dva sety. Třetí nasazený hráč nakonec podlehl 6:3, 7:6, 4:6, 4:6 a 4:6. Tsonga se v semifinále utká se Srbem Novakem Djokovičem. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Španěl Rafael Nadal a domácí Andy Murray.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Francouz Jo-Wilfried Tsonga oslavuje čtvrtfinálové vítězství nad Rogerem Federerem.

Článek

Za obhajobou titulu dál kráčí Španěl Rafael Nadal. První hráč světa porazil 3:1 na sety Američana Mardyho Fishe, jenž v osmifinále poslal ze hry Tomáše Berdycha. Nyní ho čeká domácí naděje Andy Murray. Skotský tenista zvládl jako jediný čtvrtfinálový zápas se Španělem Felicianem Lópezem ve třech setech a dál živí naději na první grandslamový titul. Zároveň může navázat na legendárního Freda Perryho a stát se prvním britským vítězem dvouhry po 75 letech.

Samprasův rekord odolá

Federer, kterého loni vyřadil ve stejné fázi Berdych, poprvé prohrál na grandslamu zápas, v němž vedl 2:0 na sety. Jeho porážce dlouho nic nenasvědčovalo. V úvodu třetí sady mu však dvanáctý nasazený Tsonga sebral podání, zatímco na jeho servis nedokázal držitel rekordních 16 grandslamových titulů ve dvouhře najít protizbraň.

V rozhodujícím pátém setu prorazil finalista Australian Open z roku 2008 soupeřovo podání hned v úvodním gamu a celou sadu zakončil při svém podání stylově čistou hrou. "Bylo to úžasné. Hrál jsem neuvěřitelně, všechno končilo v kurtu," jásal v televizním rozhovoru cestou z kurtu Tsonga, který Federera přetlačil i díky výborné hře od základní čáry a na síti.

"Je to šílené. Vždyť je to největší šampión v tomhle sportu, dosáhl toho tolik. Mám strašnou radost, že jsem ho porazil zrovna na trávě, jeho oblíbeném povrchu," radoval se šestadvacetiletý Francouz ze svého prvního semifinále v All England Clubu.

O tři roky starší Federer, jenž měl dosud s Tsongou kladnou bilanci 4:1, tak letos opět nevyrovná rekord Američana Peta Samprase v podobě sedmi wimbledonských triumfů.

"Jo hrál skvěle od začátku až do konce. Nepamatuji se, kdy mě někdo brejkl hned na začátku setu," prohlásil Švýcar, jenž odehrál 29. grandslamové čtvrtfinále za sebou. "Není to žádný šok nebo hloupá porážka v druhém kole. Hodně věcí tam bylo dobrých, až na ten výsledek. Nejsem zlomený. Je to těžká prohra, ale dá se s ní smířit líp než s tou loňskou," vrátil se k porážce s Berdychem, s níž se těžko vyrovnával.

V zápase udělal pouze 11 nevynucených chyb oproti 22 Tsongovým, vítězných úderů měl jen o šest méně. "Myslím, že jsem měl na to, abych tu letos vyhrál," uvedl Federer, jenž získal svůj poslední grandslamový titul na loňském Australian Open.

Djokoviče dělí jeden zápas od tenisového trůnu

Tsongův příští soupeř Djokovič si ve wimbledonském semifinále zahraje potřetí, před rokem v něm vypadl s Tomášem Berdychem. Pokud čtyřiadvacetiletý Srb tentokrát uspěje, posune se navíc poprvé v kariéře ze současné druhé pozice do čela světového žebříčku.

S Tomicem, s nímž se loni spřátelil a trénují spolu, se Djokovič utkal poprvé v kariéře a s výjimkou druhého setu potvrdil roli favorita. Německý rodák reprezentující Austrálii zlobil favorita zápasu i v dalších dvou sadách. V třetím setu se nejmladší účastník mužské dvouhry ujal vedení 3:1, ale Djokovič kontroval ziskem sedmi gamů v řadě. Ve čtvrté sadě kapituloval Tomic, hrající své první grandslamové čtvrtfinále, až po 54 minutách.

"Byl to vyrovnaný zápas. Hrál jsem zezačátku dobře, ale pak mi nevyšel jeden game při mém podání, on se dostal zpátky do hry a najednou začal mít navrch," uvedl Djokovič, jenž slavil postup, k němuž si pomohl 14 esy, po dvou hodinách a 41 minutách. "Párkrát jsem se při podání trápil, ale zvládl jsem to," dodal Srb, kterého čeká boj o první finálovou účast v All England Clubu.

Tomic byl nejmladším čtvrtfinalistou Wimbledonu od roku 1986, kdy Němec Boris Becker v 18 letech získal svůj druhý titul na londýnské trávě. "Je to nepředvídatelný hráč, který byl poprvé ve čtvrtfinále grandslamu, takže neměl co ztratit. Trefoval hodně vítězných míčů, které se mi špatně četly. Nedělal moc chyb od základní čáry, což mi taky ztěžovalo život. Snažil jsem se měnit tempo hry, ale v jednu chvíli to bylo jako hra kočky s myší," dodal uznale Djokovič.

Velkou bitvu se špatným koncem absolvoval v boji o postup do semifinále deblista Lukáš Dlouhý. Český tenista s Francouzem Arnaudem Clémentem podlehli osmé nasazené dvojici Robert Lindstedt, Horia Tecau 10:12 v pátém setu.

Wimbledon 2011
Muži - dvouhra, čtvrtfinále
Tsonga (12-Fr.) - Federer (3-Švýc.) 3:6, 6:7 (3:7), 6:4, 6:4, 6:4on-line
Nadal (1-Šp.) - Fish (10-USA) 6:3, 6:3, 5:7, 6:4on-line
Djokovič (2-Srb.) - Tomic (Austr.) 6:2, 3:6, 6:3, 7:5
Murray (4-Brit.) - López (Šp.) 6:3, 6:4, 6:4
Další výsledky
Muži, čtyřhra - čtvrtfinále:
Lindstedt, Tecau (8-Švéd./Rum.) - Clément, Dlouhý (Fr./ČR) 3:6, 6:1, 4:6, 6:4, 12:10.
Ženy, čtyřhra - čtvrtfinále:
Erakovicová, Tanasugarnová (N. Zél./Thaj.) - Huberová, Raymondová (3-USA) 4:6, 7:6 (7:1), 13:11, Mirzaová, Vesninová (4-Ind./Rus.) - Llagosteraová-Vivesová, Parraová-Santonjaová (Šp.) 3:6, 6:4, 7:5.
Junioři, dvouhra - 3. kolo:
Broady (15-Brit.) - Veselý (1-ČR) 6:4, 7:5.
Junioři, čtyřhra - 1. kolo:
Golding, Veselý (1-Brit./ČR) - Bettles, Martin (Brit.) 7:5, 6:3, Novak, Vrňák (Rak./ČR) - Bourgue, Couacaud (Fr.) 6:1, 6:1.
Juniorky,dvouhra - 2. kolo:
Vekičová (Chorv.) - Krejčíková (ČR) 6:2, 6:4.
Juniorky, čtyřhra - 1. kolo:
Chromačevová, Krejčíková (Rus./ČR) - Kozlovová, Tomovová (Ukr./Bul.) 6:4, 6:4, Fabíková, Sasnovičová (ČR/Běl.) - Biancová, Vekičová (Švýc./Chorv.) 7:5, 3:6, 6:4, Malečková, Škamlová (6-ČR/SR) - Askewová, Hornová (Brit.) 7:5, 6:4, Pavelková, Smitková (ČR) - Cadarová, Kovalecová (Rum./Ukr.) 6:7 (1:7), 6:3, 6:2.

Reklama