Hlavní obsah

Federer i po vyřazení ve Wimbledonu věří, že ještě grandslam vyhrát dokáže

Ačkoli ve Wimbledonu, na svém "domácím hřišti", vypadl tenista Roger Federer podruhé za sebou ve čtvrtfinále, věří, že ještě rozšíří svou rekordní sbírku 16 grandslamových titulů. Devětadvacetiletý Švýcar prohrál ve středu na londýnské trávě v boji o semifinále s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou, i když vedl 2:0 na sety.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Roger Federer opouští zklamaně wimbledonský kurt po vyřazení od Tsongy.

Článek

Již od Federerova loňského poklesu na třetí místo žebříčku a neúčasti ve finále na třech ze čtyř grandslamových turnajů se začalo nahlas hovořit o konci éry kdysi téměř neporazitelného Švýcara. Dlouholetá světová jednička sice vyhrála grandslam naposledy loni v lednu v Austrálii, za své poslední vzepětí to však nepovažuje.

"Myslím si, že rozhodně ještě můžu získávat grandslamové tituly. Nebyl bych tu, kdyby to tak nebylo," řekl Federer na tiskové konferenci po porážce 6:3, 7:6, 4:6, 4:6 a 4:6 s dvanáctým nasazeným Tsongou.

Zachrání zase sezónu na US Open?

Slavný Švýcar má za sebou osm let, během nichž dokázal vyhrát pokaždé alespoň jeden grandslam ročně. Pokud bude chtít letos sérii natáhnout, nezbývá mu nic jiného než stejně jako v roce 2008 zachránit sezónu na US Open. A na to si věří.

"Forma tady je. Jsem šťastný. Jsem zdravý. Cítím se mnohem lépe než zhruba před rokem. To je hodně povzbuzující," tvrdil Federer. "I když jsem utrpěl těžkou porážku, necítím, že by mě nějak znejistěla. Myslím, že to je teď klíčové, nenechat se rozhodit," dodal basilejský rodák.

Federer nyní upře pozornost ke švýcarskému daviscupovému týmu, jemuž chce v utkání 8.-10. července pomoci k vítězství nad Portugalskem a tím k postupu do baráže o Světovou skupinu I.

"Budu makat víc než obvykle a snad se vrátím mimořádně silný nejprve na Davis Cup a pak na americké léto," řekl směrem k sérii turnajů ve Spojených státech, která vyvrcholí závěrečným grandslamem sezóny v New Yorku.

Reklama