Hlavní obsah

Petra je silná a může celý Wimbledon vyhrát, věří Kvitové Navrátilová

LONDÝN/PRAHA

Slova chvály a uznání si vysloužila Petra Kvitová po postupu do finále Wimbledonu. "Je to bomba!" řekl ČTK fedcupový kapitán Petr Pála. Bývalé tenistky Denisa Chládková a Daniela Bedáňova se shodly: "Před Petrou se musí smeknout." A poslední česká vítězka wimbledonské dvouhry Jana Novotná dodala: "Jsem úplně nadšená, že u toho jsem. Petra je skvělá, osobnost a hrála lépe," řekla rádiu BBC 5.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Tenistka Petra Kvitová se raduje z postupu do finále Wimbledonu

Článek

Čtvrtfinalistka Wimbledonu z roku 1997 Chládková popřála Kvitové hodně štěstí do finále a věří, že má šanci uspět. "Petra má hru na trávu. Má super servis, hraje rychle od základní čáry a má pro to všechny předpoklady. Je odolná proti vypjatým situacím a věří si, což je na ní vidět," uvedla Chládková. "První finále není nejjednodušší, ale ona není z těch, co se položí. Musí si to užít," dodala Bedáňová.

I kapitán Pála doufá, že Kvitová, která by měla být na podzim hlavním pilířem českého týmu ve finále Fed Cupu v Rusku, ještě neřekla v Londýně poslední slovo. "Myslím, že může vyhrát a není to fráze. Ona je vítězný typ," uvedl Pála.

Někdejší wimbledonský šampion Boris Becker se mýlil, když v rozhovoru s BBC předpověděl finále Azarenková - Maria Šarapovová. Bývalý britský tenista Greg Rusedski dával větší šance Kvitové. Ale i on se domnívá, že ve finále podlehne Rusce Šarapovové.

Navrátilová: Bude záležet na podání

To Martina Navrátilová Kvitové hodně věří. "Už na začátku turnaje jsem tipovala, že získá titul a neviděla jsem nic, co by mě přimělo změnit názor. Může vyhrát," napsala legenda Martina Navrátilová v listu The Times. "Je silná ve všech aspektech hry, dobře se pohybuje a líbí se mi její servis," ocenila držitelka devíti wimbledonských titulů ve dvouhře.

Finále s Marií Šarapovovou je podle ní otevřenou záležitostí, ve které bude záležet především na podání. A v tom se může jednadvacetiletá Kvitová favorizované ruské tenistce bez problémů rovnat. "Je to tak otevřené. V zásadě se to nakonec redukuje na to, kdo bude mít lepší podání," uvedla Navrátilová a dodala, že Ruska má zřejmě vůbec nejlepší return mezi současnými tenistkami. "Jakmile je míč ve hře, má Šarapovová výhodu," řekla.

Česká hráčka se prý bývalé světové jedničce a vítězce londýnského grandslamu z roku 2004 může dobře rovnat. "Její výhodou bude podání levou rukou. Pár jich dnes vystřihla, bylo to krásné," uvedla pětapadesátiletá Navrátilová, která vyhrála ve dvouhře Wimbledon devětkrát.

Bývalá tenistka Martina Navrátilováfoto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

S Kvitovou mluvila jen párkrát. "Je roztomilá. Nepotkala jsem hodně hráček, které by mi řekly 'Jsi moje hrdinka'. To je hezké. Myslím, že je moc mladá na to, aby mě viděla hrát. Muselo mi být už přes 30," řekla Navrátilová se smíchem.

Česká tenistka podle ní jede na veliké vlně. "Je v první desítce a pořád se zlepšuje," řekla. Kvitová prý potvrzuje její názor, že příští generace hráček budou tenistky hrající na celém kurtu. "Nepohybuje se jen na čáře, ale také ráda chodí kupředu. To je podle mě další krok," řekla.

Navrátilová je poslední wimbledonskou vítězkou, která hrála levou rukou - jako Kvitová. "Napadlo mě, že Kvitová by mohla být třetím českým vítězem Wimbledonu, který by hrál levou rukou," dodala a připomněla Jaroslava Drobného, který v All England Clubu vyhrál v roce 1954.

Reklama

Související témata:
  3 : 5 Bejlek - Blinkovová 3 : 5 probíhá Živě
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík