Hlavní obsah

Kvitová se jde rvát o senzaci. Sebere ve Wimbledonu miliardářce Šarapovové titul?

LONDÝN

Čeští tenisoví fanoušci si opět po roce mohou pořádně vychutnat wimbledonské finále. Loni sice neměl Tomáš Berdych podle očekávání proti Rafaelu Nadalovi moc šancí, ale letos příznivci i experti cítí, že Petra Kvitová má na to nejslavnější titul dobýt. I když Ruska Maria Šarapovová jde do finálového duelu v All England Clubu, kde letos neztratila ani set, v roli favoritky. Vše vypukne v sobotu v 15 hodin odpoledne českého času a ostře sledovaný zápas můžete sledovat v on-line přenosu na Sport.cz.

Foto: Reuters

Petra Kvitová chce Šarapovové vrátit porážku.

Článek

Dokud byly v pavouku wimbledonské dvouhry sestry Williamsovy, mluvilo se o Petře Kvitové jako o jedné z favoritek, ale finále se zdálo být přeci jen možná až příliš ambiciózní metou. Jenže americké sestry už se s turnajem dávno rozloučily, mluví se o konci jejich éry a z Kvitové se rázem stal oblíbený objekt pro komentátory a různé experty, kteří se předhánějí v předpovídání její zářné kariéry a velkých výsledků.

Teď je rodačka z Bílovce krok od zřejmě nejcennějšího úspěchu, jaký lze v tenisu dobýt. “Nijak zvlášť si to neberu, připadám si normálně,” nedramatizoval situaci v předvečer velké bitvy.

Český tenis čeká na triumf ve Wimbledonu dlouhých třináct let. Naposledy se na centrálním dvorci z celkového vítězství radovala Jana Novotná, která ve finále porazila Francouzku Tauziatovou. Na svůj forhhend po lajně, kterým zápas ukončila a odstartovala jím obrovskou radost, bývalá hvězda dámského tenisu dodnes vzpomíná.

Ale sama ví nejlépe, jak může být finálový zápas proti slavnější soupeřce ošidný. Kolaps Jany Novotné ve finále v roce 1993 proti tehdejší suverénce Steffi Grafové, kdy česká hráčka nepochopitelně ztratila téměř vyhraný zápas, se stal legendou. Novotná si následně vyplakala smutek na remenu vévodkyně z Kentu.

Tenistka Petra Kvitová se raduje z postoupu do finále Wimbledonu po vítězství nad Viktorií Azarenkovou. Naváže na triumf Jany Novotné?foto: Reuters/Eddie Keogh

Petra Kvitová ale dosud působí ve Wimbledonu mimořádně psychicky odolně. Snad jen při úvodních míčcích semifinálového duelu proti Azarenkové na ní byly patrné známky lehké nervozity. Sebevědomí jí dodávají zatím skvělé výkony na turnaji. Z role vypadla jen na chvilku v semifinále a čtvrtfinále, což ji stálo ztrátu setu, ale pokaždé se rychle dokázala vrátit do zápasů, v nichž jinak jasně dominovala.

Ve statistikách za Šarapovovou zaostává

“Ve finále ale určitě nebudu favoritkou,” uvědomuje si svěřenkyně kouče Davidy Kotyzy. Tou bude pochopitelně mnohem zkušenější a úspěšnější Maria Šarapovová, která už má ve sbírce poháry pro vítězku Wilmbledonu, US Open a Australian Open. Její triumf v All England Clubu už je starý sedm let. Tehdy coby sedmnáctiletá teenagerka na londýské trávě způsobila senzaci.

Momentálně patří Kvitové, světové osmičce, na žebříčku jen o dvě příčky horší umístění na žebříčku WTA, ve zkušenostech se ale česká hráčka měřit nemůže. Ale rozdíl mezi oběma tenistkami není jen v dosažených úspěších. Šarapovová je v tenise a v ženském sportu vůbec světem sám o sobě. Rodačka ze Sibiře se v nultých letech nového tisíciletí stala sportovním sexy symbolem a peníze za reklamy se jí jen hrnuly a hrnou.

Tenisem vyhrála v kariéře přes 15 miliónů dolarů. Ale to jsou drobné ve srovnání s ostatními příjmy. Z reklamních smluv totiž pobírá 18 miliónů liber, zhruba půl miliardy korun, ročně. Stala se z ní nejbohatší sportovnkyně světa. Je zvyklá na záři reflektorů, před namířenými kamerami se cítí jako doma.

To Petra Kvitová přeci jen stále působí trochu stydlivě, ale svojí odzbrojující skromností si zase získala řadu fanoušků. Fandí ji i lidé, kteří jinak tenis moc nesledují.

Kvitová vychází hůře i ze vzájemné bilance. Jediný vzájmený zápas loni v Memphisu prohrála. Ale nad tím česká hráčka jen mávne rukou. “To bylo v hale, na trávě to bude úplně jiné. Doufám, že jí porážku oplatím. Porvu se o to,” slíbila.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík