Hlavní obsah

Šarapovová není ve finále Wimbledonu jasnou favoritkou, říká kouč Kvitové Kotyza

LONDÝN

Sobotní finále Wimbledonu mezi Petrou Kvitovou a Marií Šarapovovou bude stylem hry zřejmě podobné semifinálovému souboji, v kterém česká tenistka zdolala Viktorii Azarenkovou. Myslí si to trenér Kvitové David Kotyza, podle něhož není Šarapovová ve finále velkou favoritkou a její styl hry jeho svěřenkyni spíš vyhovuje.

Foto: Roman Vondrouš

Petra Kvitová spolu s koučem Davidem Kotyzou

Článek

"Asi to bude podobný styl jako s Azarenkovou," řekl Kotyza po pátečním tréninku. "To, že v semifinále přehrála podobný typ hráčky, může být trochu plus. Maria možná hraje ještě agresivněji zezadu, ale ten styl je hodně příbuzný."

Čtyřiadvacetiletá Ruska má podle něho první servis o trochu rychlejší a druhý asi agresivnější než Kvitová. "Ale dává hodně dvojchyb a nemá takovou rotaci. Tím se účinnost toho podání sníží," líčil hru Šarapovové Kotyza. "Obecně je to typ hry, který Petře nevadí. Ale jsou okamžiky, kdy to neplatí, jako ve čtvrtek proti Azarenkové, kdy byla (v druhém setu) trochu nervóznější. A hned ty chyby přijdou," dodal.

Šarapovová má na kontě tři grandslamová vítězství včetně výhry ve Wimbledonu před sedmi lety. "Nemyslím si, že by byla nějaká favoritka, když se podíváme, jak obě hrají," řekl Kotyza. "Mohou hrát roli zkušenosti z velkých zápasů a Šarapovová už wimbledonské finále hrála a vyhrála. Ale já zas vím, co Peťa umí. Pravda, nehrála ještě grandslamové finále, ale jinak vždy ve finále zahrála výborně. Myslím, že se pokusí předvést maximum," zdůraznil.

Kvitová umí hrát i při nervozitě, ví Kotyza

Připustil, že k takovému zápasu nevyhnutelně patří nervozita. "To je normální, že jsou lidi nervózní. Ale ona, i když je nervózní, dokáže být odvážná a jde si pro ten bod. To jí teď pomáhá a to jí zvedá výsledky," zdůraznil.

Na Kvitové prý zatím není nic znát. "Bereme to jako normální den, jako kdyby šlo o třetí čtvrté kolo. Tam už párkrát byla," uvedl se smíchem kouč.

Kvitová hrála poslední zápasy ve Wimbledonu se svalovým zraněním na pravém stehně a užívala prášky proti bolesti. Podle Kotyzy se její stav nezhoršil. "Dělá poctivě procedury. Byla teď před tréninkem a teď jde zase. Chodí na laser, rehabilitace a masáže. Dává tomu, co to jde."

Dnešní trénink prý probíhal jako vždy. "Půlku jsme trénovali, co tak potřebuje obecně. Druhou půlku jsme se bavili o tom, jak by mohl ten zápas vypadat, na co se připravit a co eventuálně by mohlo na soupeřku platit," řekl Kotyza. "Ale to samozřejmě nebudu říkat."

Večeře v italské restauraci

Dnešní "válečná porada" při tréninku byla podle Kotyzy "takový základ". "Zítra (v sobotu) si ještě něco řekneme při rozehrávce, ale to jsou spíš jednoduché maličkosti. Nemá cenu tam vymýšlet nějaké speciality," řekl.

Zbytek dne se už Kvitová tenisu nemíní věnovat. "Jdeme na večeři do italské restaurace, kde jsme už párkrát byli. Ale dneska už určitě stoprocentně bez tenisu. Dáváme klídek," řekl Kotyza.

Ocenil britské publikum, i když si myslí, že nebude mít na zápas žádný vliv. "Britské publikum je perfektní, je férové a spíš fandí těm ne úplně favoritům, pokud tam nehraje Brit. Ale je to jedno. To nebude hrát v zápase žádnou roli," podotkl. "Petra už si nějaké sympatie získala. Myslím, že si to užije."

Kvitová loni ve Wimbledonu postoupila do semifinále. Povahově se za rok podle Kotyzy nezměnila a tenisově "se přirozeně zlepšuje po všech stránkách". "Hodně zlepšila fyzickou kondici, na úderech pracuje soustavně," konstatoval trenér.

Velké zlepšení vidí v tom, že jeho svěřenkyně nemá takové propady po úspěšných turnajích jako loni. "Je stabilnější a podává vyrovnanější výkony. A to se odráží na jejím postavení na žebříčku," dodal.

Reklama

Související témata: