Hlavní obsah

Mám vás ráda, dojala Kvitová celý Wimbledon. Nevyhrála tady naposledy, chválila ji Navrátilová

LONDÝN

Dojetím byla bez sebe. Žádný div, když wimbledonská pohádka skončila jejím vítězstvím. Jedenadvacetiletá česká tenistka Petra Kvitová završila pochod londýnským All England Clubem finálovou výhrou nad Ruskou Šarapovou a nemohla ani mluvit. "Je těžké najít slova, když tady stojím s trofejí a vidím skvělé hráčky v královské lóži. Jsem tak šťastná, že jsem vyhrála," přiznávala Kvitová při ceremoniálu na dvorci.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Petra Kvitová jako by nemohla uvěřit té krásné wimbledonské pohádce... Rusku Šarapovovou porazila a nejslavnější turnaj vyhrála.

Článek

Obecenstvo na úvod nevědělo, na čí stranu se přiklonit a obě finalistky se hrou na maximální riziko snažily získat jejich přízeň. Rusce Šarapovové nejvehementněji fandil její přítel, basketbalista Saša Vujačič, Kvitové pak v královské lóži fandila společná česko-americká tenisová enkláva Martina Navrátilová, Jana Novotná, Helena Suková i z roku 1973 poslední český vítěz Wimbledonu Jan Kodeš.

A fandili tak, že Kvitové pomohli k vítězství i posunu žebříčkem WTA na sedmou příčku. nejlepší umístění v dosavadní kariéře Petry Kvitové.

Jak bude vypadat žebříček WTA?
1. Wozniacká (Dánsko)                  9915
2. Clijstersová (Belgie)                  7625
3. Zvonarevová (Rusko)                 6695
4. Azarenková (Bělorusko)             6465
5. Šarapovová (Rusko)                   6141
6 .Li Na (Čína)                                   5855
7. Kvitová (ČR)                                   5437
8. Schiavoneová (Itálie)                   4860
9. Bartoliová (Francie)                     4230
10. Stosurová (Austrálie)                3405
V žebříčku, který začne platit od pondělí 4. července, si o jedno místo polepšily Azarenková, Šarapovová a naše Kvitová.

"Byla jsem nervózní, doufala jsem, že mohu vyhrát Wimbledon. Ale musela jsem se soustředit na každý bod, to bylo důležité," prohlásila česká hráčka, pro kterou to byl dnes nejlepší zápas kariéry. Uznala to i Šarapovová, podle níž soupeřka sehrála výborné utkání.

Šarapovová: Vyhrát mohla jen jedna

"Petra odehrála výborný turnaj, takže ji gratuluji. Vyhrát mohla jen jedna z nás," uznala Šarapovová, která Wimbledon vyhrála ve svých sedmnácti letech a je dodnes nejmladší vítězkou. Kvitová se zařadila hned za ní na druhé místo.

Pohádka je dopsána, česká tenistka Petra Kvitová má v rukou stříbrný talíř určený vítězce Wimbledonu.foto: ČTK/AP/Anja Niedringhaus

Když Kvitová zahrála vítězné eso, jímž finále ukončila, radostí pustila raketu, schovala na chvilku tvář do dlaní a běžela k síti podat ruku Šarapovové. Pak zamávala obecenstvu a rozdávala úsměvy.  Poděkovala i svým předchůdkyním Navrátilové a Novotné. "Je skvělé, že mě sledovaly a podporovaly celý turnaj, že mi radily," řekla Kvitová, která také pozdravila rodiče a bratry v hledišti. "Mám vás ráda," vzkázala jim před zaplněným centrkurtem.

 Navrátilová: Nevyhrála tady naposledy

"Je to šampionka, zasloužila si to," ocenila výkon Kvitová Nartina Navrátilová. "Mohla vyhrát zápas i snáz. Hrála odvážný tenis, kdyby jí to víc vycházelo, mohlo to být 6:2, 6:2. I tak hrála mnohem líp než Šarapovová," prohlásila tenisová legenda.  "Měla větší razanci v základních úderech. Její servis byl účinnější. Měla pestřejší hru, zasloužila si to. Myslím, že to není naposledy, co tu vyhrála. Nechci na ni vyvíjet další tlak, ale myslím, že to je začátek dobrý kariéry," tvrdila tenisová legenda.

"Jak řekl Jan Kodeš, zrodila se hvězda. Možná to nebylo přes noc. Je to skvělé, jsem z ní nadšená," dodala.

V hledišti držela Petře Kvitové palce i legenda Martina Navrátilová.foto: Reuters

Podle francouzské wimbledonské vítězky z roku 2009 Amélie Mauresmové sehrála Kvitová neuvěřitelný zápas. "Byla o třídu lepší než Maria prakticky ve všech ohledech. Dobře servírovala, ale především měla neuvěřitelné returny. Má impozantní rychlost, takže je takřka vždy ve správném postavení.

Už si nějakou dobu říkáme, že přichází nová generace, a Petra je jasně tváří této nové generace. Přes rokem to nevypadalo, že se dostane na takovou úroveň. Myslela jsem, že to bude spíš Viktoria Azarenková nebo někdo takový. Opravdu udělala velmi rychlý pokrok," uvedla Mauresmová. "Dnes ukázala úžasnou úroveň hry," ocenila výkon jednadvacetileté české tenistky.

Reklama

Související témata: