Hlavní obsah

Jako celebrita je mizerná, jako wimbledonská vítězka skvělá, píše o Kvitové britský tisk

LONDÝN

Samou chválou zahrnují britské listy českou tenistku Petru Kvitovou, která v sobotu porazila Marii Šarapovovou a získala wimbledonský titul. Vyzdvihují její chladnokrevnost a herní vyspělost, které nedaly soupeřce šanci. Domnívají se, že získá další grandslamové tituly a vidí také její vítězství jako potvrzení nástupu nové generace v ženském tenise.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Po finálové výhře posílala česká tenistka Petra Kvitová polibek do královské lóže.

Článek

"Síla Kvitové ohromila Šarapovovou," napsal The Independent on Sunday. "Bylo by velkým překvapením, kdyby to nebylo první z jejích vítězství v mnoha grand slamech," domnívá se stejně jako většina dalších listů. Upozorňuje ale, že "příklady některých šampionek, například Any Ivanovičové, ukazují, že rozvíjet první vítězství nejde vždy přímočaře".

Všechny listy píší o tom, že navazuje na předcházející české šampionky Janu Novotnou a především Martinu Navrátilovou.  "Šarapovová bojovala jako vždy, ale nepomáhalo jí to proti vlně přesných základních úderů...a proti podání, s jakým se za dva týdny ve Wimbledonu nesetkala," uvedl The Observer. "Petra Kvitová našla skoro dokonalou směs síly, spinu a trpělivosti, takže smetla Marii Šarapovovou z centrkurtu a otevřela možná novou éru ženského tenisu".

Petra Kvitová dávala do finálového duelu s Ruskou Marií Šarapovovou opravdu všechno.foto: Reuters/Toby Melvile

Také The Sunday Times se domnívají, že ve vzduchu byl pocit střídání stráží v ženském tenise. "Kvitová se ještě zlepší, bude silnější, bude dávat tvrdší údery a bude vyrovnanější. A co víc, ta mladá žena hraje jako rodilá vítězka," napsal list. Podle něj šlo jen obdivovat, jak hrála a jak se vypořádala s celou příležitostí, která by mnoho dívek na jejím místě udolala. "Nebyl v ní náznak plachosti a pocitu méněcennosti, přestože bookmakeři a mnoho dalších nečekali, že vyhraje," píše list.

Podle něj se Šarapovová nemohla víc mýlit, když řekla, že někdy hrajete nejlépe, když si myslíte, že nemáte co ztratit. "Kvitová nebyla outsider, který by hodil všechno za hlavu a riskoval. Naopak hrála, jako kdyby se považovala za favoritku a ve většině klíčových okamžiků zahrála vítězné míče, které Šarapovovou otřásly," uvedly The Sunday Times.

Závěrečný polibek dvou finalistek - vítězky Wimbledonu Petry Kvitové a poražené Rusky Marie Šarapovové.foto: Reuters/Anja Niedringhaus

"Nečekali byste, že takto bude hrát v grandslamovém finále jednadvacetiletá debutantka. Její schopnost zahrát nejagresivnější míče v kritických okamžicích utkání byla pro její výkon charakteristická. Hrála ve svém prvním grandslamovém finále, jako kdyby v něm už mnohokrát byla," zdůraznily Timesy. "Wimbledonské finále sebrala bohaté a opěvované Marii Šarapovové soupeřka, která je v některých směrech jejím opakem a 'anticelebritou'," poznamenal The Sunday Telegraph.

"Bezprostřední Petra Kvitová, která má daleko ke hvězdě, dává přednost džínám a tričku a ani není s to říci, kdo je její oblíbený módní návrhář, hrála ve svém první grandslamovém finále s nevzrušivou snadností," uvedl list. "Všeobecně se předpokládalo, že utkání přinese vítězství a comeback sportovkyni s největšími příjmy na světě, jejíž tvář vévodí tisíci reklamním kampaní. Ale porazila ji tenistka, která vypadá, že ani neví, jak je dobrá," napsal The Sunday Telegraph.

Pohádka je dopsána, česká tenistka Petra Kvitová má v rukou stříbrný talíř určený vítězce Wimbledonu.foto: ČTK/AP/Anja Niedringhaus

"Kdyby vyhrála Šarapovová, létaly by do všech koutů centrkurtu polibky. Češka po vítězství, které završila esem, jen seděla na židli a zakrývala si rukama ústa," poznamenal list. "Cokoli Petře Kvitové scházelo na eleganci po zápase a mezi hrami, tak ukázala bohatě, když se opravdu hrál tenis. Jako celebrita je mizerná až průměrná, ale je skvělou a nádhernou wimbledonskou šampionkou," napsal nedělník.

Poznamenal, že si nevšímala ani výkřiků Šarapovové. Ale nevšímala si spousty dalších věcí. Prostě tam šla, hrála tvrdé údery a vyhrála Wimbledon. Dá se říci, že vše ostatní jsou nesmysly a tretky," uzavřel The Sunday Telegraph.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori