Hlavní obsah

Kvitová: Pořád si neuvědomuju, že jsem vyhrála Wimbledon. A můj trenér taky ne

LONDÝN

Petře Kvitové stále ještě úplně nedochází, že vyhrála Wimbledon, a cítí se stejně jako před sobotním finálovým vítězstvím. Nemyslí na to, kdy by se mohla stát světovou tenisovou jedničkou, a více si váží právě wimbledonského triumfu. Českou tenisovou jedničku nyní čeká herní pauza, do kolotoče turnajů se vrátí až v srpnu před posledním grandslamovým turnajem sezóny US Open.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Stále si neuvědomuju, že jsem vyhrála Wimbledon, říká Kvitová.

Článek

"Zatím se cítím pořád stejně. Nijak zvlášť si to pořád neuvědomuju," uvedla Kvitová. "Když jsem řekla (trenérovi) Davidovi (Kotyzovi), že tomu pořád nemohu věřit, on povídá: Já taky ne."

Kvitové připadá, jako kdyby turnaj pokračoval dál. "Přijde mi, že mám zas jít trénovat a že mám zítra zápas. Asi si to všechno uvědomím až později. Podobně jsem to měla loni se semifinále," dodala s tím, že i její loňský úspěch jí došel až postupně.

Po sobotním vítězství jí trvalo dlouho, než se dostala do domu, který si se svým týmem ve Wimbledonu pronajímá. "Dvě hodiny jsem chodila po televizních interview a přišla jsem docela pozdě. Otevřeli jsme šampaňské, připili jsme si, objednali jsme si jídlo - já si dala rizoto. Chvíli jsme pokecali, pak jsem šla spát," líčila sobotní večer Kvitová, která pak ale moc spát nemohla.

"Byla jsem unavená, pak jsem si vzala prášek a pak jsem teda usnula, ale moc jsem tomu nedala. Hodně jsem se probouzela a pak jsem vstala v šest. Snažila jsem se ještě spát, ale už to nešlo. Pak jsem si musela uklidit v pokoji a nachystat nějaké věci na dnešek," řekla tenistka.

Chtěl bych si to víc užít, říká kouč

Také podle trenéra Kotyzy proběhly oslavy v poklidu. "Měli jsme toho všichni dost," řekl Kotyza, který také nemohl dospat. "Probudil jsem se v půl páté a už jsem nemohl usnout. Pořád se mi vracejí ty zápasy. Chtěl bych si to celé víc nějak užít, a nejde to."

Kvitová v sobotu nikomu nestačila odpovědět na blahopřání. "Takže jsem dnes musela odepisovat na gratulace. Psal mi Jarda Jágr, Roman Šebrle, Petr Korda, Ivan Lendl mi volal. Pogratuloval mi, řekl, že to je famózní a nemám usnout na vavřínech, že mám pokračovat dál. Doufá, že to je jen jedno vítězství z mnoha," uvedla Kvitová. Gratulovaly jí i kolegyně tenistky, například Lucie Šafářová a Lucie Hradecká.

V pondělí Kvitová přiletí domů a má tiskovou konferenci v Prostějově. Pak by měla mít volno, které chce strávit hlavně doma ve Fulneku. Pak se těší znovu do Tater na soustředění zaměřené na kondici.

Na turnaje by se měla vrátit až v srpnu před US Open. "V New Yorku se mi s astmatem vždy špatně dýchá, tak tam musím být aspoň pět dní předem, abych si tam zvykla," řekla.

Začátek v Carlsbadu či Torontu

Podle Kotyzy je nyní důležité sestavit další program, aby se neopakovala situace z loňska, kdy po wimbledonském semifinále šla Kvitová z turnaje na turnaj a několikrát prohrála v prvním kole.

"Začne na betonu v Carlsbadu nebo až v Torontu. Na každý pád až v srpnu, v červenci se pokusí dobít baterky," řekl Kotyza, který chce, aby se jeho svěřenkyně především "připravila na vrcholy a tam odevzdala maximum".

Za vrcholy považuje vedle turnajů v Americe finále Fed Cupu na závěr sezóny v Moskvě a před tím Turnaj mistryň, pokud se na něj Kvitová dostane. "Sezóna bude dlouhá. Proto mám i teď volno, abych ušetřila síly na konec sezóny, abychom zvládly finále Fed Cupu," dodala Kvitová.

Pokud se probojuje na Turnaj mistryň, bude ráda a bude se na něj těšit. "Vyhrát grandslam a ještě k tomu Wimbledon je ale pro mě víc než Turnaj mistryň," řekla česká tenistka.

Wimbledon je pro ni nejdůležitějším turnajem, dalších tří grandslamů - mistrovství USA, Francie a Austrálie - si cení stejně. V této chvíli prý ale vůbec nemyslí na to, kdy by se mohla stát světovou jedničkou. "Je lepší vyhrát grandslam než být světová jednička bez grandslamu," řekla.

Reklama

Související témata: