Hlavní obsah

Na večeři šampiónů perlila Petra v modré róbě, z copu vykouzlila drdůlek

Večeří šampiónů vyvrcholilo pro Petru Kvitovou v neděli večer její vítězné tažení za wimbledonským titulem. Na pódiu v hotelu InterContinental v hotelu Park Lane v centru Londýna přiznala, že je při této tradiční společenské události nervóznější než na kurtu. Strašák v podobě povinného tance vítězů nejslavnější turnaje planety se nakonec ukázal jako lichá obava...

Na večeři šampiónů byla středem pozornosti Petra Kvitová.

Článek

All England Club, který pořádá wimbledonský turnaj, organizuje každoročně po jeho skončení i slavnostní "večeři šampiónů" pro jeho vítěze. Tentokrát byli čestnými hosty Kvitová a srbský tenista Novak Djokovič, který vybojoval vítězství ve dvouhře v neděli odpoledne.

S Djokovičem u jednoho stolu

Oba seděli podle očekávání u stolu číslo jedna. Zatímco Djokoviče kromě přítelkyně doprovázel rozsáhlý klan, Kvitová byla na večeři s koučem Davidem Kotyzou a kondičním trenérem Jozefem Ivankem.

"Byl to úžasný zážitek a myslím, že jsme si to užili. A tak se nám to zalíbilo, že bychom si to rádi zopakovali. Wimbledon má něco v sobě, všichni lidi tam jsou speciální a udělali krásnou večeři," řekla Kvitová už v Prostějově na tiskové konferenci.

Trenér Kotyza dodal, že až večer si uvědomil, co s Kvitovou dokázali. "Když jsem viděl, jak jsou všichni z Petry paf, tak jsem věřil, že to tak je," řekl a dělal si legraci, že se chvilku divil, jestli opravdu vidí Kvitovou, když hráčka přišla v šatech.

Sál byl laděn do zelené a fialové, tedy do tradičních wimbledonských barev. Výzdobu doplňovaly pomalu se rozplývající ledové sochy prvního vítěze Wimbledonu Spencera Gorea v životní velikosti. Ledová výzdoba nechyběla ani na jednotlivých stolech. Umělý trávník s nápisem 125 let, který připomínal dobu od prvního wimbledonského turnaje, pokrývala ledová plocha s ledovými tenisovými míčky.

Večer uváděl protihráč Kodeše

Celý večer uváděl Vidžaj Amritraž, bývalý indický tenista, který v roce 1973 prohrál v památné pětisetové bitvě ve čtvrtfinále Wimbledonu s pozdějším vítězem Janem Kodešem. Diváky pobavil několika vtípky na účet dlouhého čekání britského tenisu na wimbledonského vítěze a doporučil Andymu Murraymu, aby se oholil, protože prý pak bude lehčí a rychlejší.

Petra Kvitová a Novak Djokovič s trofejemi.foto: YouTube

Pak už ale představil "úžasnou novou wimbledonskou šampiónku". Kvitová přišla na pódium se slavným talířem, vítěznou wimbledonskou trofejí, na které je už vyryté její jméno. Tenisový úbor vyměnila pro nedělní večer za dlouhé modré šaty s širokými ramínky, černou mašlí a černou kabelkou. Namísto copu měla vlasy sčesané do drdolu na stranu.

Šaty a doplňky půjčila Kvitové společnost Elisabeth Pinerové, která již od 90. let obléká na večeři šampiónů vítězky Wimbledonu a mezi její zákaznice patřily sestry Williamsovy, Jana Novotná, Steffi Grafová nebo Maria Šarapovová. V půjčeném byla ale na večeři řada dalších lidí, kteří obvykle nejezdí na turnaje se smokingem v kufru - vedle tenistů i jejich doprovod, příbuzní nebo novináři. O všechny se ale zručně postaral All England Club, který zorganizoval půjčování stejně hladce jako celý turnaj.

Tance se bála zbytečně

Kvitová se původně obávala, že bude muset na galavečeru tančit, ale ulevilo se jí, že jde jen o večeři. Přesto musela nakonec na pódiu aspoň promluvit. Připustila, že je nervóznější, než když hrála na kurtu.

Rozesmála sál, když se jí Amritraž zeptal na vítěznou hru finálového zápasu se Šarapovovou, kterou zakončila esem. "Před poslední hrou jsem si říkala - budu servírovat, teď mám šanci a neví se, jestli bude další. Řekla jsem si, musíš to zvládnout, a tak jsem to udělala," řekla za hromového potlesku. "Nevím, co se děje doma. Jedeme v pondělí, tak uvidíme," smála se.

A co večeří wimbledonští šampióni? To samé co další asi tři stovky hostů v londýnském hotelu. Mezi nimi bylo několik bývalých britských wimbledonských šampiónek i letošní vítězky čtyřhry Květa Peschkeová a Slovinka Katarina Srebotniková.

Chřest z Kentu a skotský platýz 

Po chřestu z Kentu a salátu z artyčoků, rajčat a avokáda přišel na řadu skotský platýz smažený na kurkumě a s rýží s humrem a rakem doplněný přílohou ve wimbledonských barvách - pyré z hrášku a fialovou bramborou. Jako moučník byla panna cotta s hruškou z Worcestershiru. Jako aperitiv růžové šampaňské Lanson a menu provázela vína Chablis Simonnet-Febvre a Valpolicella Allegrini.

Kvitová i Djokovič dostali na závěr večera zmenšené repliky wimbledonských trofejí, s kterými pak museli donekonečna pózovat. Stali se díky svým vítězstvím také čestnými členy All England Lawn Tennis and Croquet Clubu, jak zní celý název soukromého klubu pořádajícího nejslavnější tenisový turnaj světa.

Reklama

Související témata:
Róba