Hlavní obsah

Velká výzva pro Kvitovou. Na konci léta může být světovou dvojkou!

Wimbledonské vítězce Petře Kvitové se otevírá šance na další posun ve světovém žebříčku tenistek. Zatím je sedmá, ale na konci léta může být při souhře okolností dokonce dvojkou. Její soupeřky totiž obhajují velkou porci bodů, zatímco česká tenistka loni po Wimbledonu prohrávala a letos tak musí obhájit jen minimum bodů. Nyní Kvitová nabírá kondici v Tatrách, na turnaji se ukáže v první polovině srpna v Torontu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Petra Kvitová jako by nemohla uvěřit té krásné wimbledonské pohádce... Rusku Šarapovovou porazila a nejslavnější turnaj vyhrála.

Článek

Před rokem Kvitová nezvládla po semifinále na trávě v All England Clubu roli favoritky, pětkrát za sebou prohrála a na US Open vypadla v třetím kole. To znamená, že letos obhajuje včetně grandslamu v New Yorku pouhých 165 bodů.

Wozniackou už nedostihne

Světová jednička Caroline Wozniacká z Dánska má před Kvitovou zatím obrovský náskok 4478 bodů, ale další místa už jsou pro Češku teoreticky k dosažení. Světová dvojka Belgičanka Kim Clijstersová s obhajobou dvou titulů, včetně toho na US Open, musí získat 3125 bodů a trojka Věra Zvonarevová z Ruska 2385 bodů.

Okolo tisíce bodů potřebují Ruska Maria Šarapovová a Běloruska Viktoria Azarenková. Jen Li Na z Číny potřebuje získat necelých 400 bodů.

Pokud Kvitová naváže na výkony z první poloviny sezóny, v které vedle Wimbledonu vyhrála turnaje v Madridu, Paříži a Brisbane a hrála finále v Eastbourne, může v žebříčku dvouhry WTA jen stoupat. Dosud je jejím maximem sedmá pozice, ale není vyloučeno, že by mohla být po US Open třeba světovou dvojkou.

Mnoho odborníků už se vyslovilo, že by Kvitová jednou mohla jednou být i světovou jedničkou. "Slova to jsou pěkná, ale záleží na mně a na trenérovi, jak vydržím. Nedělám tenis, abych byla jedničkou, ale abych se zlepšovala krok od kroku a uvidíme, jestli se ta slova potvrdí, nebo ne," uvedla Kvitová před Wimbledonem.

Vystoupila na Lomnický štít

Jednadvacetiletá hráčka zatím na žebříček nemyslí. Nyní nabírá fyzickou kondici ve Vysokých Tatrách, kde mimo jiné s kondičním trenérem Jozefem Ivankem vystoupila na Lomnický štít. "Výhled byl doslova dech beroucí. Mám velkou radost, že nám při výšlapu vyšlo počasí a bylo zcela jasno," uvedla v tiskové zprávě.

Poprvé od triumfu ve Wimbledonu by měla Kvitová hrát v Torontu od 8. srpna a hned poté v Cincinnati. Po týdenní pauze pak začne US Open.

Reklama

Související témata: