Hlavní obsah

Senzace! Berdych v Cincinnati vyřadil Federera, o finále si zahraje s Djokovičem

Tohle byl výkon hodný špičkového hráče elitní světové desítky. Český tenista Tomáš Berdych se po delší době předvedl v opravdu skvělé formě, když ve čtvrtfinále turnaje Masters vyřadil světovou trojku Rogera Federera po setech 6:2, 7:6. Berdych dokázal Federera poprvé v kariéře porazit ve dvou setech, celkově si připsal čtvrtý skalp bývalé světové jedničky. V semifinále se utká rodák z Valašského Meziříčí se světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska.

Foto: John Sommers II, Reuters

Tomáš Berdych se raduje z postupu přes Rogera Federera na turnaji v Cincinnati.

Článek

Djokovič ve čtvrtfinále vyřadil Francouze Monfilse, o kolo dříve poslal ze hry Radka Štěpánka. V sobotním semifinále se Berdych pokusí uštědřit Djokovičovi druhou porážku v sezóně, v níž čtyřiadvacetiletý Srb prohrál pouze se Švýcarem Rogerem Federerem v semifinále Roland Garros.

Roger Federer během zápasu s Tomášem Berdychem na turnaji v Cincinnati.foto: Reuters/John Sommers II

Berdych v pátečním utkání dominoval na podání a nečelil ani jednou brejkbolu, zatímco sám jich pět využil. "Hodně jsem na servisu po Wimbledonu zapracoval," uvedl Berdych, jenž načal čtvrtou stovku výher na okruhu ATP. Bilanci v zápasech s držitelem rekordních šestnácti grandslamových titulů Federerem si vylepšil na 4:9. "Šlo to celkem hladce, servisem jsem si dost pomohl. Díky tomu si pak víc věřím a víc si při úderech dovolím, hlavně při druhém podání," řekl devátý hráč světa, jenž si zahraje semifinále pošesté v sezóně.

Berdych byl lepší, uznal Federer 

Federer uznal, že ho Berdych přehrál. "Nepovedlo se mi dneska přečíst jeho podání, takže jsem si nemohl vypracovat víc příležitostí a dostat se do výměn při jeho servisu. Podával výborně, hrál dobře. Dneska byl lepší," prohlásil Švýcar, který v Cincinnati obhajoval vítězství z posledních dvou let a turnaj vyhrál celkem čtyřikrát.

Berdychův výkon ocenil i jeho další soupeř Djokovič, který ve třetím kole vyřadil Radka Štěpánka. "Porazil Federera celkem v pohodě. Mimořádně se mu dařily údery," konstatoval suverén sezóny, který usiluje o šestý letošní titul z turnaje v Masters. V Cincinnati však ještě nikdy nevyhrál, v roce 2008 byl ve finále. "Určitě bude hrát agresivně, bude to další velký souboj," řekl Djokovič k duelu s Berdychem.

Federer po páteční porážce přišel o možnost získat v Cincinnati třetí titul za sebou. Ve čtvrtfinále skončil také Španěl Rafael Nadal. Druhý hráč světového žebříčku poprvé v kariéře prohrál s Američanem Mardym Fishem, kterému za hodinu a 39 minut podlehl 3:6 a 4:6.

Skončil už i Nadal

Loňský finalista Fish dokázal bývalou světovou jedničku porazit až na sedmý pokus. V předchozích šesti vzájemných zápasech s Nadalem uhrál pouhé dva sety. Devětadvacetiletý Američan, který útočí na čtvrtou finálovou účast za sebou, si v semifinále zahraje s šampionem z roku 2008 Britem Andym Murrayem.

Tenisový turnaj mužů série Masters a žen v Cincinnati (tvrdý povrch):
Muži (dotace 2 592 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (8-ČR) - Federer (3-Švýc.) 6:2, 7:6 (7:3), Djokovič (1-Srb.) - Monfils (6-Fr.) 3:6, 6:4, 6:3, Fish (7-USA) - Nadal (2-Šp.) 6:3, 6:4, A. Murray (4-Brit.) - Simon (10-Fr.) 6:3, 6:3.
Semifinálové dvojice:
Djokovič - Berdych (8-ČR), Murray (4-Brit.) - Fish (7-USA).
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Bhúpathí, Paes (3-Ind.) - Berdych, Štěpánek (ČR) bez boje.
Ženy (dotace 2 050 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Šarapovová (4-Rus.) - Stosurová (10-Austr.) 6:3, 6:2, Zvonarevová (2-Rus.) - Hantuchová (SR) 6:3, 7:6 (8:6), Petkovicová (9-Něm.) - Petrovová (Rus.) 7:5, 6:1, Jankovičová (13-Srb.) - Šuaj Pcheng (16-Čína) bez boje.
Semifinálové dvojice:
Petkovicová (9-Něm.) - Jankovičová, Šarapovová (4-Rus.) - Zvonarevová.
Čtyřhra - semifinále:
Grandinová, Uhlířová (JAR/ČR) - Peschkeová, Srebotniková (1-ČR/Slovin.) 6:1, 6:4.

Reklama