Hlavní obsah

Déšť zřejmě odsune finále US Open znovu až na pondělí

Tenisové US Open se podle všeho bude počtvrté za sebou hrát až do pondělí. Na grandslamových turnajích se sice finále hraje tradičně v neděli, ale kurty ve Flushing Meadows sužuje déšť, který už dva dny nedovolil dohrát jediné utkání. Jde o důsledek tropické bouře Lee, která v minulých dnech sužovala jihovýchod Spojených států.

Foto: Mel Evans, ČTK/AP

Vylidněný kurt Arthura Ashe, kde se hraje US Open.

Článek

Po zrušení úterního programu se ve středu organizátoři pokusili i přes nepříznivé počasí zkusit odehrát alespoň něco. Úvodní tři duely však musely být po čtvrthodině znovu přerušeny, navíc samotní hráči reagovali hodně podrážděně.

Ozval se především Rafael Nadal, který nechápal, proč organizátoři hazardují se zdravím hráčů. "Stále pršelo, když nás vyzvali, abychom šli hrát. Kurty byly mokré. Na tom se hrát nedalo. Chápu, že tam byli fanoušci, ale musí se také myslet na zdraví hráčů," prohlásil Nadal.

Přidali se k němu i další hráči včetně domácí favoritky Sereny Williamsové, která čeká na svůj čtvrtfinálový zápas. "Stále mrholilo, v tom jsem hrát nemohla. Při mém štěstí na zranění bych si zlomila vaz," uvedla trojnásobná šampionka US Open. "Chápu, že je třeba dát tenis do televize. Rozumím obchodu, ale je také třeba mít jistotu, že jsou hráči v bezpečí," dodala mužská domácí jednička Andy Roddick.

Rozhodli hráči

Americká tenisová federace uvedla, že se mohlo hrát, ale že při odložení zápasů dala na názor samotných hráčů. "Podmínky nebyly ideální, ale přesto to bylo bezpečné. Jestli se ale hráči necítili bezpečně, museli jsme jim naslouchat, jako to děláme vždy," uvedla USTA v prohlášení.

První muž světového žebříčku Novak Djokovič se podivil, proč ještě není hlavní kurt Arthura Ashe zastřešen. "Je to jeden z největších turnajů s obrovskou tržbou, možná by tedy měli zvážit, zda v budoucnu kurt nezastřeší," uvedl Djokovič, který měl sehrát čtvrtfinálový souboj se srbským krajanem Jankem Tipsarevičem. Střechu mají na hlavním kurtu grandslamy Australian Open a Wimbledon, na French Open by měla být v roce 2014.

Podle USTA by si však zastřešení největšího kurtu na světě vyžádalo enormní náklady. "Rád bych měl střechu, ale finančně i technologicky by to bylo velmi obtížné," řekl ředitel turnaje Jim Curley, který náklady odhadl na 200 miliónů dolarů.

Dnešní program tenisového US Open (začátky v 17:00 SELČ):
Kurt Arthura Ashe: Nadal (2-Šp.) - Muller (Luc.), S. Williamsová (28-USA) - Pavljučenkovová (17-Rus.), Djokovič (1-Srb.) - Tipsarevič (20-Srb.), nejdříve v 01:00 Federer (3-Švýc.) - Tsonga (11-Fr.).
Kurt Louise Armstronga: Ferrer (5-Šp.) - Roddick (21-USA), Wozniacká (1-Dán.) - Petkovicová (11-Něm.).
Grandstand: A. Murray (4-Brit.) - Young (USA), Stosurová (9-Austr.) - Zvonarevová (2-Rus.).

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner