Hlavní obsah

Djokovič předvedl parádní obrat, ve finále US Open jej znovu čeká Nadal

NEW YORK

Skvělý obrat a nakonec postup do finále předvedla tenisová jednička Novak Djokovič na grandslamovém US Open. Semifinále proti Švýcaru Rogeru Federerovi dokázal otočit nejen ze stavu 0:2 na sety, ale i 3:5 v poslední sadě. Soupeři oplatil porážku ze stejné fáze letošního Roland Garros a ve finále vyzve Djokovič stejně jako v loňském roce Rafaela Nadala, který ve čtyřech setech porazil Brita Murrayho. Ve finále ženské dvouhry nechybí podle očekávání domácí hvězda Serena Williamsová, která bude o svůj čtvrtý titul z newyorského betonu hrát proti Australance Samanthě Stosurové.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Radost srbského tenisty Novaka Djokoviče. Vydřel postup do finále.

Článek

Program ve Flushing Meadows znovu mírně posunul déšť, výborný duel současné a bývalé světové jedničky ale po celou dobu provázelo slunečné počasí. Dlouho se zdálo, že Djokovič v něm stejně jako na French Open Federerovi podlehne, poté však čtyřiadvacetiletý bělehradský rodák dominoval a zopakoval loňské semifinálové vítězství.

V úvodní sadě se žádný z hráčů nedostal k brejkbolu, a tak ji na svou stranu strhnul Švýcar až v tie-breaku. Druhý set měl zcela jiný průběh. Federer získal podání soupeře hned v úvodu a ujal se vedení 2:1. Oba tenisté poté ztratili po jedné hře, to však stačilo k vítězství Federera v poměru 6:4.

Vzápětí ztratil třicetiletý Švýcar teprve druhý set na turnaji, a vývoj tak přesně kopíroval scénář, kterého se oba soupeři drželi při svém posledním vzájemném duelu v Paříži. Djokovič ovšem jeho pokračování odmítl a místo definitivní porážky v tie-breaku na kurtu ve čtvrté sadě naprosto dominoval a zvítězil 6:2.

Federer promarnil dva mečboly

V infarktovém posledním setu se Federer dostal do vedení 5:3, nedokázal ale využít dva mečboly. Čtyřiadvacetiletý Srb poté zužitkoval psychickou výhodu. Zvítězil i v dalších třech hrách a po utkání mohl předvést svůj oslavný tanec. Federer nezvládl teprve druhý ze 184 zápasů, ve kterých vedl 2:0.

"Je to rozhodně největší výhra této sezony, otočit ze stavu 0:2 s Federerem je neskutečné," radoval se Djokovič. "Zbývající semifinalisty samozřejmě znám, jejich zápas si budu užívat u televize. Doufám, že bude trvat alespoň tak dlouho jako náš. Ať už budu hrát s kýmkoliv, výsledek nelze odhadovat, snad to ale bude skvělý zápas," doufal.

Djokovič hrál s Federerem na US Open popáté za sebou a podruhé ho dokázal porazit. Do finále ve Flushing Meadows se probojoval potřetí, loni v něm nestačil na Rafaela Nadala, v roce 2007 podlehl Federerovi.

Murray pomáhal Nadalovi chybami

Zatímco Djokovič měl v úvodním dramatickém semifinále na mále a Rogeru Federerovi, šestnáctinásobnému grandslamovému šampiónovi, otáčel zápas ze stavu 0:2 na sety a odvracel dva mečboly, obhájce titulu Nadal měl cestu snazší. Britský tenista Andy Murray mu pomáhal svými chybami a Nadal zvítězil 6:4, 6:2, 3:6 a 6:2.

Dva nejlepší tenisté současnosti tak nabídnou na US Open další pokračování strhujících bitev. "Prohrál jsem s ním posledních pět zápasů, všechno to byla finále. Takže favoritem bude on," připomněl Nadal sérii, v níž je i prohrané finále na trávě ve Wimbledonu. Dvakrát letos Djokovičovi podlehl i na tvrdém povrchu a dvakrát také na antuce.

"Novak letos hraje fantasticky hlavně po psychické stránce. Má obrovské sebevědomí," dodal Španěl, který si loni na US Open zkompletoval všechny tituly z grandslamů. I před rokem se mužské finále hrálo až v pondělí kvůli dešti.

Williamsová vyřadila jedničku

Ženská dvouhra by měla vyvrcholit už dnes (od 22:30 SELČ) i se "znovuzrozenou" Serenou Williamsovou, jež vyřadila světovou jedničku Dánku Caroline Wozniackou po setech 6:2 a 6:4.

Devětadvacetiletá Američanka podle svých slov ležela v únoru na smrtelné posteli, když ji postihla plicní embolie. Společně s nucenou pauzou kvůli pořezané noze přišla o rok tenisového života a před newyorským grandslamem odehrála jen pět turnajů. Dva z nich však vyhrála a na betonu je letos neporažená s bilancí 18:0.

"Jsem moc ráda, že jako Američanka můžu dnes hrát. V den, který je výjimečný pro celé Spojené státy. Moc to pro mě znamená," připomněla Williamsová dnešní desáté výročí teroristických útoků.

Stosurová, kterou Williamsová v srpnu porazila ve finále v Torontu, zdolala německé překvapení Angelique Kerberovou 6:3, 2:6, 6:2 a stala se první australskou finalistkou na US Open po 34 letech.

US Open, mezinárodní tenisové mistrovství USA v New Yorku (dotace 23,7 milionu dolarů):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Federer (3-Švýc.) 6:7 (7:9), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5, Nadal (2-Šp.) - A. Murray (4-Brit.) 6:4, 6:2, 3:6, 6:2.
Dvouhra - semifinále:
Melzer, Petzschner (9-Rak./Něm.) - Fyrstenberg, Matkowski (6-Pol.) 6:2, 6:2.
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (28-USA) - Wozniacká (1-Dán.) 6:2, 6:4, Stosurová (9-Austr.) - Kerberová (Něm.) 6:3, 2:6, 6:2.
Junioři:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Veselý, Horanský (1-ČR/SR) - Dellien, Hidalgo (6-Bol./Ekv.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Kern, Lenz (Něm.) - Veselý, Horanský 6:3, 6:4.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová