Hlavní obsah

Tenisté odletěli do Rumunska s touhou udržet Světovou skupinu

V plné síle, i když s nejistotou, zda Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka pustí do hry zraněná ramena, odletěli tenisté do Rumunska udržet příslušnost mezi daviscupovou elitou. Do Bukurešti, kde se bude hrát na antuce od 16. do 18. září, zamířil i novic v týmu Lukáš Rosol a deblista Lukáš Dlouhý. Pátý člen výběru kapitána Jaroslava Navrátila Jan Hájek se k týmu připojí na místě.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Zleva Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, trenér Jaroslav Navrátil, Lukáš Rosol a Lukáš Dlouhý před odletem na utkání baráže Davisova poháru v Rumunsku.

Článek

"Jsem u rád, že po těch trablích odlétáme všichni společně. Věřím, že kluci budou na zápas připraveni a dopadne to dobře. Je to důležité utkání, po dlouhých úspěšných letech hrajeme baráž a uděláme maximum pro záchranu," řekl Navrátil, který předloni dovedl tenisty po 29 letech do finále Davisova poháru a loni do semifinále.

Až po trénincích bude jasné, zda budou moci devátý hráč světa Berdych a Štěpánek hrát. Oba vzdali kvůli zraněním ramena zápasy na US Open a v péči je poslední týden měl uznávaný fyzioterapeut Pavel Kolář. Berdych od New Yorku ještě nehrál a Štěpánek si zkoušel hru na kurtu dvakrát, ale jen v omezené formě.

"Je to na dobré cestě. Všechno je pozitivní, ale je otazník, co bude až vlezu na kurt a začnu hrát. Věřím, že to bude dobrý a nebude v ničem limitovat, ale abych vydržel dlouhý zápas, tak musím být stoprocentně fit a připravený," řekl Berdych a plánoval trénink co nejdříve. "První dva dny budou volnější, abych věděl, co se děje. A v úterý nebo ve středu bych to chtěl zkusit naplno, abych se mohl rozhodnout," dodal.

Navrátil doufá v start alespoň jednoho z dvojice

Štěpánek už zkoušel hrát na Spartě, ale měl zakázanou polovinu úderů. Musel držet ruku nízko, aby rameno nezatěžoval. "Bylo to oťukávání, aby ruka nezapomněla, co má dělat. V průběhu týdne uvidíme, jak to bude vypadat," řekl dvaatřicetiletý tenista, který už kvůli nemoci chyběl letos v duelu proti Kazachstánu, který tým prohrál.

Navrátil doufal, že alespoň jeden z dvojice Berdych - Štěpánek bude schopen nastoupit. "To by bylo fantastický," řekl. I proto povolal jako pátého do týmu Dlouhého, kterého by mohl využít ve čtyřhře. Kapitán tak bude mít zamotanou hlavu z možných variant složení dvouher i sobotní čtyřhry. "No to asi dost," přikývl Navrátil.

Vyjádřili soustrast pozůstalým zesnulých hokejistů 

Ostrou daviscupovou premiéru může prožít Rosol, který se vyhoupl na 65. místo světa, ale i ten měl v posledních týdnech zdravotní problémy. Na US Open hrál s křečemi v žaludku a pak léčil zánět krku. "Už jsem tři dny v pořádku a věřím, že když kluci nebudou připraveni, že můžu hrát a pomoci," řekl Rosol odhodlaně.

Na letišti se tenisté objevili v dresech hokejového národního týmu. Vyjadřovali tak upřímnou soustrast pozůstalým tragicky zesnulých hokejistů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka. "Alespoň takhle na dálku chceme dát najevo, že na ně myslíme. Vzdáváme klukům hold a rodinám popřejeme upřímnou soustrast. Prožívají těžké období," řekl Štěpánek, který letos fandil hokejistům na MS v Bratislavě.

Reklama

Související témata: