Hlavní obsah

VIDEO: Serena Williamsová neudržela nervy, dostala jen pokutu

Je impulzivní a zápasy bouřlivě prožívá. Zejména na domácí půdě, když cítí podporu hlediště. Serena Williamsová už před dvěma lety pobouřila tenisové fanoušky svým výstupem na US Open. Vyhrožovala tehdy čárové rozhodčí smrtí. A v letošním finále posledního grandslamového turnaje sezóny se znovu postarala o poprask. A hrozilo jí, že si příští rok US Open nezahraje.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Americká tenistka Serena Williamsová se dohaduje s rozhodčí na US Open.

Článek

K incidentu došlo na začátku druhé sady. Úvodní vyhrála Australanka Samantha Stosurová 6:2 a v prvním gamu druhého dějství si vypracovala dva brejkboly. První trojnásobná vítězka US Open Williamsová odvrátila esem a i při druhém měla navrch. Svůj forhend ale doprovodila pokřikem „Come on!“ ještě předtím, než se Australanka dotkla míče.

To posoudila rozhodčí na umpiru Eva Asderakiová z Řecka jako vyrušení soupeřky a přidělila bod Stosurové, která se tak ujala vedení 1:0. Obecenstvu se to nelíbilo a kvůli bučení se musel dlouho oddalovat začátek druhého gamu. O přestávce po třetí hře si Williamsová neodpustila další slovní ataky na rozhodčí a málem dostala druhé varování.

Americká tenistka Serena Williamsováfoto: Reuters/Lucy Nicholson

Záležitostí se zabývalo vedení US Open a hlavní sudí Brian Earley po prozkoumání záznamu incidentu a vyslechnutí rozhodčí Asderakiové rozhodl o relativně mírném trestu - Williamsová zaplatí pokutu 2000 dolarů. "Chování Williamsové, ačkoli verbálně hanlivé, nedosáhlo hranice velké urážky podle grandslamových pravidel," uvedl Earley v tiskovém prohlášení.

Williamsová tak zaplatí jen zlomek toho, co si v posledních týdnech vydělala - z US Open totiž odjede s šekem na 1,4 milionu dolarů. Devět set tisíc dostala za účast ve finále grandslamu a bonus 500 000 jí patří coby nejúspěšnější hráčce na turnajích před US Open.

Williamsová je přitom stále v podmínce. V roce 2009 během semifinále s Kim Clijstersovou jí čárová rozhodčí nahlásila chybu nohou při podání a dnes devětadvacetiletá Američanka se rozzuřila a začala jí vyhrožovat smrtí. Dostala za to pokutu 1,5 miliónu korun a podmínku, že se již podobného chování na grandslamových turnajích nesmí dopustit, jinak jí bude pokuta zdvojnásobena a bude vyloučena z nadcházejícího US Open.

Finálový duel vyhrála Stosurová po setech 6:2 a 6:3. Williamsová si po posledním míčku nepodala s rozhodčí ruku.

Reklama

Související témata: