Hlavní obsah

Boj tenistů o udržení zahájí Štěpánek proti Ungurovi

BUKUREŠŤ

S oběma uzdravenými hvězdami Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem budou bojovat tenisté o udržení ve Světové skupině Davisova poháru. Zápas proti Rumunsku zahájí Štěpánek duelem s Adrianem Ungurem, v druhé páteční dvouhře v Bukurešti nastoupí Berdych proti Victoru Crivoiovi.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Český daviscupový reprezentant Radek Štěpánek

Článek

Český kapitán Jaroslav Navrátil nakonec mohl postavit nejsilnější sestavu, ač dlouho nebylo jisté, zda Berdych a Štěpánek budou v pořádku. Oba totiž nedohráli před čtrnácti dny zápasy grandslamového US Open a léčili zraněná ramena.

"Jsem velice rád, že kluci jsou zdravotně v pořádku a budeme hrát s prvními dvěma hráči. Rozhodlo se to po středečních trénincích, oba naplno trénovali a jsou stoprocentně připraveni k zápasu," řekl Navrátil na Facebooku týmu.

"Není potřeba si nic vymýšlet. Jsem tady v týmu, v kterém jsme byli schopni to dotáhnout do finále a semifinále. Síla v týmu je, a proto doufám, že pátek bude úspěšný. Pokusíme se o to, aby to po pátku bylo dva nula," řekl Berdych.

Berdych vzal po US Open poprvé raketu do ruky v pondělí v Bukurešti a postupně paži zatěžoval. Ve středu absolvoval nejtěžší trénink a po dohodě s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem se rozhodlo, že je schopen hrát. "Všechno bylo v pohodě, ruka držela," těšilo Berdycha, který byl také rád, že bude hrát až druhý. "Los je formalitou, ale jsem větší spáč než Radek, takže si budu moci připsat, když hraji druhý," usmíval se.

Štěpánkovo rameno drží

Štěpánek trénoval celý týden bez problémů a rameno jej ve hře také neomezovalo. "Kdybych nebyl zdravý, tak nebudu nominovaný. Jsem stoprocentně připravený a jdu na to," hlásila dvaatřicetiletá opora. I Štěpánkovi vyhovuje pořadí zápasů. "Poslední čtyři roky jsem v devadesáti pěti procentech hrál první. Důležité ale je mít na konci tři body a to je jediné, co nás zajímá," řekl.

Naopak Rumunům chybí v sestavě osmasedmdesátý hráč světa Victor Hanescu, který se z reprezentace omluvil a hrál místo baráže challenger ve Štětíně, kde ale vypadl v 1. kole. K všeobecnému překvapení pak přijel do Bukurešti a po losování trénoval na kurtu, kde se bude hrát Davis Cup. "Je to hodně nezvyklé," řekl Štěpánek.

Do čtyřhry český kapitán nahlásil zbylé dva členy českého týmu Lukáše Rosola s Janem Hájkem, ale nastoupit by měli Berdych se Štěpánkem. Rumunský kapitán Andrei Pavel do čtyřhry nominoval Horiu Tecaua a Mariuse Copila.

S Rumunskem se tenisté naposledy utkali před deseti lety a v Prostějově zvítězili 3:2. Celkově vede Československo a nástupnická ČR 3:1 na zápasy.

Tenisty poslala do boje o záchranu porážka v únorovém prvním kole v Ostravě, kde domácí prohráli 2:3 s Kazachstánem. O udržení ve Světové skupině Češi naposledy úspěšně bojovali v roce 2007 v domácím duelu proti Švýcarsku s tehdejší světovou jedničkou Rogerem Federerem. Za 30 let sestoupil český tým pouze jednou.

Program zápasů:
Pátek (10:00): Štěpánek - Ungur, Berdych - Crivoi.
Sobota (11:00): Rosol, Hájek - Tecau, Copil.
Neděle (10:00): Berdych - Ungur, Štěpánek Crivoi.

Reklama

Související témata: