Hlavní obsah

Berdych v křečích vydřel druhý bod, Česko vede v Rumunsku 2:0

BUKUREŠŤ

Čeští tenisté začali v Rumunsku boj o udržení v elitní skupině Davisova poháru skvěle. Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem vyhráli úvodní dvouhry hladce ve třech setech a po pátku tak Česká republika vede 2:0. Vítězství v barážovém utkání tak svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila mohou slavit už po sobotní čtyřhře.

Foto: Radu Sigheti , Reuters

Tomáš Berdych v zápase Davis Cupu proti Rumunsku.

Článek

Radek Štěpánek, coby česká dvojka, smetl rumunskou jedničku Adriana Ungura 6:3, 6:2, 6:0 a zajistil tak Česku první bod. Štěpánka v poslední době drtí zranění, ale na rumunské antuce se ukázal ve výborném rozpoložení. Jeho páteční soupeř se nachází o více než sto míst níže na žebříčku ATP, což bylo také na kurtu patřičně vidět. Ungur, jenž sbírá body především na challengerech, byl karvinskému rodákovi vyrovnaným soupeřem jen v první sadě.

Ta začala na Davis Cup nezvykle už v dopoledních hodinách, kdy na poloprázdném bukurešťském stadiónu o sobě dávali vědět především čeští fanoušci. Štěpánek se od začátku snažil tlačit přes slabší jednoručný bekhend soupeře, jenže to byl český reprezentant, který musel odvracet jako první brejkboly při svém servisu.

Radek Štěpánek suverénně vybojoval pro české tenisty v Rumunsku první bod.foto: Reuters

Rumun však své šance nevyužil, zatímco český reprezentant se chopil hned té první. Odskočil na rozdíl 4:2, a když Ungur neproměnil ani svůj šestý brejkbol, nakonec ztratil úvodní sadu a Štěpánek definitivně převzal otěže zápasu.

Ve druhé sadě už český reprezentant jasně vládl. Ungur se marně snažil uhrát při Štěpánkově servisu alespoň jeden fiftýn. Štěpánek začal bodovat i z bekhendu, zatímco Rumunův herní plán se rozpadal. Druhou sadu nakonec vyhrál prostějovský tenista 6:2. Ta třetí se nesla ve stejném duchu a suverénní Štěpánek v ní dokonce nadělil soupeři kanára.

Berdycha trápil Crivoi i křeře

Ještě snazší práci měl mít podle papírových předpokladů Tomáš Berdych, jehož soupeř Victor Crivoi zaostává za českou jedničkou v žebříčku dokonce o 200 míst. Berdych také měl do utkání suverénní nástup, jenže Crivoi se nehodlal vzdát. Přestože podpora z řad domácího publika byla takřka nulová, finalistu loňského Wimbledonu dokázal trápit celý zápas.

Tomáš Berdych bojoval v Bukurešti s Victorem Crivoiem o druhý bod pro český tým.foto: Reuters/Radu Sigheti

Česká jednička rychle získala náskok jednoho brejku a díky němu také vyhrála první sadu 6:3. Jenže průběh zápasu se odvíjel v dlouhých výměnách a rodák z Valašského Meziříčí musel o každý míček bojovat a pro vítězné údery si často chodit na síť.

Soupeři sebral servis i na začátku druhé sady, jenže za stavu 3:2 prohrál svůj a Rumuni tak zaznamenali vůbec první brejk v pátečních zápasech. Pětadvacetiletý český reprezentant však znovu získal náskok dvou gamů a druhý set dotáhl opět do vítězného konce, 6:3.

Ještě větší drama však nabídla třetí sada, v níž rumunský tenista bojoval jako lev. V závěru setu českým fanouškům pořádně zatrnulo, protože Berdycha začaly brát křeče, které vyvrcholily při mečbolu za stavu 6:5, kdy byl jeho pohyb výrazně limitovaný. Zápas se tak snažil rychle ukončit s vysokou mírou rizika, což se nevyplatilo.

Utkání tak musel rozhodnout tie-break, v němž zvítězily Berdychovy zkušenosti.  Crivoi neustál situaci, kdy šel při vedení 3:2 dvakrát podávat. Český reprezentant zkrácenou hru otočil a zápas dovedl do vítězného konce, vyhrál nakonec po setech 6:3, 6:3, 7:6 (4).

Davis Cup, Rumunsko - ČR
Štěpánek - Ungur 6:3, 6:2, 6:0on-line
Berdych - Crivoi 6:3, 6:3,7:6(4)on-line

Reklama

Související témata: