Hlavní obsah

Záhlavová-Strýcová si zahraje v Québeku o finále, Birnerová titul v Taškentu nezískala

Český souboj o postup do semifinále na tenisovém turnaji v kanadském Québeku vyhrála Barbora Záhlavová-Strýcová. Proti Andree Hlaváčkové, rovněž plzeňské rodačce a vítězce čtyřhry na letošním grandslamovém Roland Garros, splnila roli favoritky a zvítězila ve dvou setech 6:3, 7:5. Eva Birnerová nedotáhla cestu turnajem v Taškentu do vítězného konce, ve svém prvním finále dvouhry na okruhu WTA prohrála s nejvýše nasazenou Ksenií Pěrvakovou z Ruska 3:6 a 1:6.

Foto: David Gray, Reuters

Radost tenistky Barbory Záhlavové-Strýcové.

Článek

Záhlavová-Strýcová se letos dostala podruhé mezi nejlepší čtyři hráčky na turnaji okruhu WTA po červencovém Bastadu a o postup do finále se utká s Nizozemkou Michaellou Krajickovou. O titul hrála pětadvacetiletá Češka zatím jen jednou loni v Praze.

Stejně starou krajanku Hlaváčkovou porazila i ve čtvrtém vzájemném duelu, v pátečním čtvrtfinále se jí to povedlo za necelé dvě hodiny zejména díky úspěšnějšímu servisu. S Krajickovou má zatím pasivní bilanci 0:2, navíc nizozemská tenistka se ve 22 letech může pyšnit už třemi tituly ve dvouhře.

Birnerová na Rusku neměla

Tenistka Eva Birnerová nedotáhla cestu turnajem v Taškentu do vítězného konce. Ve svém prvním finále dvouhry na okruhu WTA prohrála s nejvýše nasazenou Ksenií Pěrvakovou z Ruska 3:6 a 1:6.

Češka, která ve středu oslavila v Uzbekistánu sedmadvacáté narozeniny, se díky premiérové účasti ve finále posune v žebříčku ze 115. místa do elitní stovky, kde na posledy byla před čtyřmi lety. Tehdy nejvýše figurovala na 59. místě.

Užila si skvělý týden

"Mám za sebou skvělý týden. Moc jsem si to užila a získala tady hodně zkušeností," řekl Birnerová při slavnostním vyhlášení oděná do tradičního uzbeckého hávu a kloboučku s třásněmi a ocenila vítěznou Pěrvakovou: "Hrála jsi skvěle."

Birnerová vstoupila do duelu proti levou rukou hrající soupeřce nervózně, hned ztratila servis a po nevynucených pochybách i další dvě hry. Pak zkusila být aktivnější, zpřesnila hru a dokázala ziskem tří gamů v řadě srovnat stav setu na 3:3.

Ve zbytku zápasu dominovala Pěrvaková. Birnerová ztratila pět gamů za sebou, přišla o první set a prohrávala 0:2 ve druhém. Snížila na 1:2, ale stále více chybovala a v utkání si jen jednou vyhrála servis. Duel trval hodinu a 11 minut.

Pěrvaková se radovala ve dvouhře ze svého prvního titulu v kariéře. "Jsem z toho nadšená a doufám, že podobných dnů si prožiju ještě více," řekl Ruska.

Turnaj WTA letos vyhrála jen Kvitová

Jedinou českou tenistkou, která letos dokázala vyhrát turnaj WTA, tak zůstává wimbledonská vítězka Petra Kvitová. Ta v první půlce roku vedle grandslamového vavřínu z Londýna zvítězila ještě v Brisbane, Paříži a v Madridu.

Rodačka z Duchcova Birnerová, kterou trénuje Tim Sommer, letos vyhrála turnaj ve čtyřhře: s Lucií Hradeckou nepoznaly přemožitelky v Bad Gasteinu.

QUÉBEC, ženy (tvrdý povrch, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Záhlavová-Strýcová (6-ČR) - Hlaváčková (ČR) 6:3, 7:5, Krajicková (Niz.) - Marinová (4-Kan.) 6:1, 6:3.
Semifinálové dvojice:
Erakovicová (N. Zél.) - Paszeková (3-Rak.), Záhlavová-Strýcová - Krajicková.
TAŠKENT, ženy (tvrdý povrch, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Pěrvaková (1-Rus.) - Birnerová (ČR) 6:3, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Daniiliduová, Ďjačenková (2-Řec./Rus.) - L. Kičenoková, N. Kičenoková (Ukr.) 6:4, 6:3.

Reklama

Související témata: