Hlavní obsah

Účast mezi elitou Davis Cupu si zatím zajistili také Italové

Čeští a italští reprezentanti jsou jedinými týmy, které si dokázaly vybojovat příslušnost ke Světové skupině Davisova poháru ve třech zápasech baráže. Ve všech ostatních duelech panuje po druhém hracím dni stav 2:1, o vítězích tak budou rozhodovat nedělní dvouhry.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Švýcarští tenisté Roger Federer (vlevo) a Stanislav Wawrinka během čtyřhry Davis Cupu v Austrálii.

Článek

Olympijští vítězové Roger Federer a Stanislas Wawrinka podlehli ve čtyřhře australskému páru Lleyton Hewitt, Chris Guccione, Švýcaři tak prohrávají 1:2. Domácí tenisté vyhráli na trávě v Sydney 2:6, 6:4, 6:2 a 7:6.

Australané musejí k prvnímu postupu do Světové skupiny od roku 2007 získat ještě jeden bod v nedělních dvouhrách. Nejprve nastoupí osmnáctiletý Bernard Tomic proti svému idolu Federerovi, poté by se měly utkat týmové dvojky Hewitt a Wawrinka.

Možná klíčový okamžik čtyřhry přišel v druhém setu za stavu 2:2 a 30:30 při podání Federera. Guccione zahrál míč, o kterém se Federer domníval, že byl dlouhý. Čárový rozhodčí ho však ohlásil jako dobrý a sudí na umpiru žádosti Švýcara na změnu výroku nevyhověl, protože dopad míče pořádně neviděl. Australané tak získali brejkbol, který Hewitt proměnil lobem a nastartoval tak obrat.

"Byla to strašlivá chyba. Nechápu, jak to ten člověk na základní čáře mohl nevidět," zlobil se po zápase třetí hráč světa Federer, jenž se postaral o zatím jediný bod Švýcarů pátečním vítězstvím nad Hewittem. "Byl to klíčový okamžik zápasu a je nešťastné, že zrovna něco takového bylo nutné k tomu, aby Australany nabudilo. Ale dneska hráli dobře a byli lepší. Někdy jsem měl pocit, že proti nám hraje Pat Rafter, tak skvělé voleje Lleyton předváděl," dodal šestnáctinásobný grandslamový vítěz Federer.

Naději na udržení v elitní skupině udrželi Indové díky vítězství páru Bhúpathí, Bopanna nad domácí japonskou dvojicí Ito, Sugita. Hosté vítězstvím 7:5, 3:6, 6:3, 7:6 (7:4) potvrdili své postavení ze žebříčku ATP, kde jim v deblech patří šesté a čtrnácté místo.

Italům pomohlo v pátečních singlech v Santiagu zranění Fernanda Gonzáleze, který musel za stavu 2:6, 6:4, 1:2 vzdát kvůli bolesti v noze zápas s Fabiem Fogninim. Jihoevropané o svém postupu z euroafrické zóny definitivně rozhodli ve čtyřhře, kterou vyhrál Fognini spolu se Simonem Bolellim třikrát 6:4.

Nepříznivý stav 1:2 pro domácí panuje v dalších čtyřech barážových zápasech. Rusové prohrávají s Brazílií, Jihoafrická republika s Chorvatskem, Izrael s Kanadou a Belgie s Rakouskem.

Baráž o Světovou skupinu tenisového Davisova poháru - po čtyřhře:
Sydney: Austrálie - Švýcarsko 2:1
Hewitt, Guccione - Federer, Wawrinka 2:6, 6:4, 6:2, 7:6 (7:5).
Tokio: Japonsko - Indie 2:1
Ito, Sugita - Bhúpathí, Bopanna 5:7, 6:3, 3:6, 6:7 (4:7).
Potchefstroom: JAR - Chorvatsko 1:2
De Voest, Klaasen - Čilič, Dodig 2:6, 4:6, 6:3, 1:6
Kazaň: Rusko - Brazílie 1:2
Kunicyn, Tursunov - Melo, Soares 4:6, 5:7, 2:6.
Antverpy: Belgie - Rakousko 1:2
Darcis, O. Rochus - Marach, Peya 6:4, 3:6, 4:6, 4:6.
Santiago: Chile - Itálie 0:3
Aguilar, Massu - Bolelli, Fognini 4:6, 4:6, 4:6
Ramat Hašaron: Izrael - Kanada 1:2
Erlich, Ram - Nestor, Pospisil 6:4, 3:6, 4:6, 4:6

Reklama