Hlavní obsah

Nadal poslal španělské tenisty do finále Davis Cupu

Ve finále Davisova poháru se v prosinci utkají tenisté Španělska a Argentiny. Oba týmy rozhodly o svých semifinálových výhrách v třetích dvouhrách - Španělům zařídil třetí bod proti Francii Rafael Nadal, Argentina vyřadila obhájce titulu Srbsko poté, co světová jednička Novak Djokovič vzdal Juanu Martínu del Potrovi.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Rafael Nadal se raduje z výhry v Davisově poháru

Článek

Vítěz letošních tří grandslamů Djokovič nenastoupil kvůli zranění zad do páteční dvouhry a Srbové po úvodním dni prohrávali doma v Bělehradu 0:2. Pak vykřesali naději ve čtyřhře a doufali ve výkon Djokoviče, jenž v pondělí triumfoval na US Open.

Suverén této sezony však prohrál se šampionem US Open z roku 2009 Del Potrem první set v tie-breaku a v druhém za stavu 0:3 vzdal. Utrpěl tak teprve třetí porážku v sezoně, navíc podruhé po finále v Cinicinnati po skreči. Jako jediný ho dokázal porazit v zápase odehraném až do konce Roger Federer v semifinále Roland Garros.

Argentinci se v repríze finále z roku 2008 představí ve Španělsku, které poslal do boje o titul Nadal. Bývalý první muž žebříčku porazil v úvodní dnešní dvouhře Jo-Wilfrieda Tsongu 6:0, 6:2 a 6:4.

Nadal navzdory únavě z finálové účasti na US Open a přechodu z betonu na antuku neztratil v Córdobě ani set. V pátek deklasoval Richarda Gasqueta, kterému také v jedné sadě nadělil "kanára". Nadal má tak v daviscupových dvouhrách skvělou bilanci 17 výher z 18 zápasů. Jedinou porážku inkasoval v roce 2004 od Jiřího Nováka při svém debutu v Brně.

Loňští poražení finalisté Francouzi získali jediný bod v sobotní čtyřhře. V závěrečné dvouhře na dva sety porazil za 52 minut Fernando Verdasco 6:2, 6:1 Gasqueta a stanovil konečné skóre zápasu na 4:1.

Finále se bude hrát na půdě čtyřnásobných šampionů 2.- 4. prosince. Argentinu čeká čtvrté finále v historii, na "salátovou mísu" stále čeká.

Semifinále tenisového Davisova poháru:
Córdoba: Španělsko - Francie 4:1
Nadal - Tsonga 6:0, 6:2, 6:4, Verdasco - Gasquet 6:2, 6:1.
Bělehrad: Srbsko - Argentina 2:3
Djokovič - Del Potro 6:7 (5:7), 0:3 skreč Djokovič, Tipsarevič - Mónaco 6:2 skreč Mónaco.

Reklama