Hlavní obsah

Berdych bojuje o druhou účast na Turnaji mistrů. Drží poslední postupovou příčku

Český tenis možná bude mít opět po roce zástupce na elitním Turnaji mistrů. Tomáš Berdych má naději se podruhé za sebou do Londýna kvalifikovat. Do do startu závěrečného podniku sezóny zbývá poslední měsíc a půl a bitva o zbylá čtyři místa jde do finále.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Takhle se Tomáš Berdych radoval po výhře nad Andym Roddickem na Turnaji mistrů. Probojuje se na něj i letos?

Článek

"V roce 2011 bych chtěl zase na Turnaj mistrů v Londýně," vyhlásil Berdych před sezónou a po více než devíti měsících má stále naději, že plán naplní.

Aktuálně figuruje v pořadí pro Turnaj mistrů na osmém místě, tedy posledním postupovém. Jeho nejbližší pronásledovatel Španěl Nicolas Almagro na něj ztrácí 70 bodů a na turnaji v Pekingu úvodní kolo nezvládl. Naopak Berdych postoupil a účast v závěrečných kolech by mu mohla bodově pomoci.

Před Berdychem jsou v pořadí pro Turnaj mistrů Španěl David Ferrer, Američan Mardy Fish a Francouz Jo-Wilfried Tsonga, na kterého český hráč před Pekingem ztrácel 250 bodů. Za Almagrem je desátý Švéd Robin Söderling, ale ten nehraje kvůli mononukleóze od července, takže je asi mimo hru. O místo se však hlásí jedenáctý Francouz Gilles Simon a dvanáctý Juan Martín del Potro z Argentiny.

Pořadí pro Turnaj mistrů 2011 (před turnaji v Pekingu a Tokiu):
Už se kvalifikovali: Djokovič (Srb.), Nadal (Šp.) Federer (Švýc.) a Murray (Brit.)
Bojují o zbylá čtyři místa: 5. Ferrer (Šp.) 3670, 6. Fish (USA) 2685, 7. Tsonga (Fr.) 2600, 8. Berdych (ČR) 2350, 9. Almagro (Šp.) 2280, 10. Söderling (Švéd.) 2080, 11. Simon (Fr.) 2065, 12. Del Potro (Arg.) 2050, 13. Tipsarevič (Srb.) 2030.

Nebezpečný může být také třináctý Janko Tipsarevič, jenž má výbornou formu, kterou korunoval minulý týden premiérovým titulem na okruhu ATP. "Hráči přede mnou mají hodně bodů, moc se tím nezabývám," řekl Srb po triumfu v Kuala Lumpur.

Jistotu mají zatím jen čtyři

Ve hře je ještě hodně bodů. Příští týden se hraje turnaj série Masters v Šanghaji, kde vítěz bere tisíc bodů a stejně jich bude tradičně k dispozici i v listopadu v Paříži. Mezitím jsou ještě tři týdny turnajů, na kterých mohou tenisté střádat potřebné body.

Berdych by měl podle plánu ještě absolvovat po Pekingu akce Masters v Šanghaji a Paříži a mezitím turnaj v Basileji.

Loni se o Berdychově účasti rozhodlo až v Paříži. Při premiéře na Turnaji mistrů český hráč nejdříve nestačil na Srba Novaka Djokoviče, udržel naději na postup vítězstvím nad Američanem Andym Roddickem, ale následně prohrál se Španělem Rafaelem Nadalem. Ve skupině A skončil třetí a do semifinále se neprobojoval.

Na Turnaj mistrů už se kvalifikovala elitní čtveřice sezóny Djokovič, Nadal, Švýcar Roger Federer a Brit Andy Murray.

Reklama

Související témata: