Hlavní obsah

Heninová zůstane na tenisovém trůnu

Hladké vítězství 6:2 a 6:1 nad Američankou Jennifer Capriatiovou dalo belgické tenistce Justine Heninové-Hardenneové jistotu, že ji letos na prvním místě světového žebříčku nevystřídá. Belgičanka si zároveň na Turnaji mistryň v Los Angeles zajistila postup do semifinále. "Je to skvělé, sezóna se mi opravdu povedla," jásala jednadvacetiletá hráčka.

Foto: ČTK

Justine Heninová-Hardenneová

Článek

"Šla jsem na dvorec soustředěná a odhodlaná, že to dokážu," dodala. Letošní vítězka grandslamových turnajů French Open a US Open Heninová-Hardenneová se poprvé v kariéře dostala na nejvyšší pozici ve světovém pořadí v polovině října. Tehdy na jeden týden sesadila z čela svou krajanku Kim Clijstersovou, ta ji však poté opět předstihla.

Obhájkyně prvenství na Turnaji mistryň Clijstersová vstoupila do závěrečné akce sezóny s náskokem 135 bodů před Heninovou. Té však stačil postup ze skupiny k jistotě, že bude na konci roku světovou jedničkou zase ona.

Přemohla nachlazení

Heninovou přitom po příjezdu do USA trápily příznaky nachlazení a bojovala s horečkou. V prvním setu čtvrtečního utkání s Ruskou Anastasií Myskinovou ve Staples centru jí lékař v pauze dokonce měřil srdeční činnost a krevní tlak. O den později však při zápasu proti Capriatiové už po nějakých potížích nebylo ani stopy. "Pořád to ale ještě není stoprocentní," přiznala Heninová.

Průběh jejich duelu byl naprosto jednoznačný a v ničem nepřipomínal drama ze semifinále US Open, v němž Capriatiové několikrát chyběly k triumfu pouhé dva míčky, ale nakonec se po výsledku 7:6 v třetím setu radovala její soupeřka. Heninová rychle utekla na 5:2 a získala úvodní sadu; Capriatiová si pak nechala ošetřit bolavé stehno a ani v druhém dějství sotva hodinového zápasu příliš nevzdorovala.

Clijstersová přišla o set

Capriatiová se dnes utká s Myskinovou o druhé postupové místo z Černé skupiny. Také ruská tenistka totiž zdolala Japonku Ai Sugijamaovou ve dvou setech, přestože nezačala dobře a po dvou ztracených podáních prohrávala už 1:4.

V Červené skupině přišla dosavadní světová jednička Clijstersová o první sadu na turnaji, přesto nakonec Francouzku Amélii Mauresmovou porazila a zajistila si první pozici. Mauresmová může i s dvěma nezdary postoupit do semifinále, k tomu jí však musí pomoci Ruska Jelena Dementěvová dnešní výhrou nad domácí Chandou Rubinovou.

Červená skupina
Clijstersová (1-Belg.) - Mauresmová (6-Fr.) 3:6, 6:4, 6:4.
1. Clijstersová3306:1
2. Mauresmová3124:4
3. Rubinová2112:3
4. Dementěvová2020:4
Černá skupina
Heninová-Hardenneová (2-Belg.) - Capriatiová (5-USA) 6:2, 6:1, Myskinová (5-Rus.) - Sugijamaová (11-Jap.) 6:4, 6:3.
1. Heninová2204:1
2. Myskinová2113:2
3. Capriatiová2112:2
4. Sugijamaová2020:4

Reklama