Hlavní obsah

Deblista Čermák si v Tokiu zahraje druhý týden po sobě o titul

Český tenista František Čermák se Slovákem Filipem Poláškem postoupili v Tokiu druhý týden po sobě do finále turnaje ATP ve čtyřhře. O titul v singlu si zahrají nejvýše nasazení Rafael Nadal ze Španělska a Brit Andy Murray.

Foto: Lai Seng Sin, ČTK/AP

František Čermák (vpravo) a Filip Polášek před týdnem na turnaji v Kuala Lumpuru.

Článek

Čermák s Poláškem porazili v sobotním semifinále 3:6, 7:5, 10:7 brazilskou dvojici Marcelo Melo, Bruno Soares a dostali se do finále popáté v sezóně. Minulou neděli neúspěšně bojovali v Kuala Lumpuru, kde nenavázali na dva letošní triumfy z Gstaadu a Bělehradu. Čtyřiatřicetiletý Čermák, jenž ještě letos vyhrál v Hertogenboschi s Italem Danielem Braccialim, má na kontě 26 titulů.

Nadal se moc nenadřel

Své loňské vítězství v Tokiu bude obhajovat druhý hráč světa Nadal, jenž v semifinále porazil 7:5 a 6:1 Američana Mardyho Fishe. Jejich duel byl vyrovnaný až do jedenáctého gamu prvního setu, v němž Nadal prolomil podání soupeře a následným potvrzením brejku sadu získal. V druhém setu už na kurtu dominoval.

Rafael Nadal si s Mardy Fishem snadno poradil.foto: Reuters/Yuriko Nakao

"Prohrát první set 5:7 je bolestné. Na začátku druhé sady jsem pořád hrál celkem dobře, ale on začal dělat chyby. Já jsem se zlepšil, on se zhoršil," konstatoval Nadal, jenž může obhájit titul na Japan Open jako první muž od úspěchu Peta Samprase z roku 1994. V neděli v letošním jubilejním desátém finále bude usilovat o čtvrtý titul v sezóně.

Tři turnaje letos vyhrál také Murray, který postoupil do finále po vítězství 6:2, 6:3 nad Španělem Davidem Ferrerem, čtvrtfinálovým přemožitelem Radka Štěpánka. S Nadalem má světová čtyřka nepříznivou bilanci 4:13, navíc slavný Mallorčan vyhrál posledních pět vzájemných zápasů.

Tenisový turnaj mužů v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 1,214.500 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Fish (4-USA) 7:5, 6:1, Murray (2-Brit.) - Ferrer (3-Šp.) 6:2, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Čermák, Polášek (4-ČR/SR) - Melo, Soares (Braz.) 3:6, 7:5, 10:7.
Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu (tvrdý povrch):
Dvouhra muži - semifinále:
Čilič - Ljubičič (oba Chorv.) 6:4, 6:3.
Dvouhra ženy - semifinále:
Petkovicová (9-Něm.) - Niculescuová (Rum.) 6:2, 6:0, A. Radwaňská (11-Pol.) - Pennettaová (It.) 6:2, 6:4.

Reklama

Související témata: