Hlavní obsah

Berdych válí! Udolal Tsongu a v Pekingu si letos poprvé zahraje o titul

PEKING

Konečně ve finále. Český tenista Tomáš Berdych porazil v semifinále turnaje v Pekingu nasazenou jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu z Francie 6:4, 4:6 a 6:1 a v neděli si poprvé od loňského Wimbledonu zahraje o titul. Finálovým soupeřem mu bude Marin Čilič z Chorvatska. Ve čtyřhře žen triumfovala Květa Peschkeová se svou tradiční partnerkou Katarinou Srebotnikovou ze Slovinska a získaly šestý letošní triumf.

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Tomáš Berdych má šanci na první titul v sezóně.

Článek

Pokud šestadvacetiletý Berdych ve finále uspěje, získá šestý triumf v kariéře a první po více než dvou letech. Naposledy se radoval v Mnichově v květnu 2009.

Postupem do pekingského finále Berdych navíc výrazně posílil svoji pozici v boji o londýnský Turnaj mistrů. Na osmém místě, posledním postupovém, odskočil devátému Nicolasi Almagrovi ze Španělska už na rozdíl 370 bodů, a pokud v neděli vyhraje, vystřídá na sedmém místě žebříčku podle letošních výsledků Tsongu. "Ten zápas by mohl změnit mou sezonu z dobré na opravdu velmi dobrou," řekl Berdych s vyhlídkou na finále.

S Tsongou se utkal na okruhu ATP vůbec poprvé v kariéře a v bitvě plné tvrdých výměn měl důraznější return. O zisku první sady Berdych rozhodl v desáté hře právě díky returnu. Po jednom bekhendovém se Francouz jen ohlédl a bezmocně pohodil rukou, při setbolu pak trefil míč rámem a poslal ho do nebe i do autu.

"Dal mi šanci"

V bitvě servisů v druhém setu měl Berdych první brejkbol. Za stavu 4:3 ale skončil jeho return v autu, což potvrdilo na vyžádání Tsongy až Jestřábí oko. Vzápětí Berdych poprvé v utkání nabídl brejkbol soupeři, o servis přišel a hrál se třetí set. "Trochu jsem ztratil koncentraci a přišel jsem o game a o set. Byly to docela těžké okamžiky," přiznal Berdych.

V rozhodující sadě český tenista soupeře předčil razancí i trpělivostí. Od stavu 1:1 získal pět her v řadě a nezastavil ho ani problém s levým kotníkem, který pocítil ve třetí hře. Za stavu 4:1 si nechal od fyzioterapeuta zpevnit bandáž. Skvělé tenisové představení Berdych ukončil po dvou hodinách a šesti minutách při prvním mečbolu esem. "Dal mi šanci. Jsem rád, že jsem ji využil a postoupil do finále," uvedl.

S pětadvacátým hráčem světa Čiličem má světová desítka Berdych lepší zápasovou bilanci. Prostějovský tenista vyhrál dva ze tří zápasů - mimo jiné pětisetovou bitvu v semifinále Davis Cupu v roce 2009, ale letos v Marseille s ním prohrál.

V ženském deblu se podařilo nejvýše nasazenému páru Peschkeová, Srebotniková poprvé v kariéře porazit argentinsko-italskou dvojici Gisela Dulková, Flavia Pennettaová. Bývalé světové jedničky, které Peschkeová se Srebotnikovou vystřídaly po Wimbledonu v čele žebříčku, vyhrály předchozí čtyři vzájemná utkání, dnes však podlehly 3:6 a 4:6. Šestatřicetiletá Peschkeová získala svůj 22. deblový titul v kariéře, jednou se radovala ve dvouhře.

Ve finále dvouhry žen se utkají Polka Agnieszka Radwaňská s Němkou Andreou Petkovicovou. Vítězka tohoto duelu se posune v novém světovém žebříčku na desátou pozici.

Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu (tvrdý povrch):
Muži (dotace 2,1 milionu dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Berdych (3-ČR) - Tsonga (1-Fr.) 6:4, 4:6, 6:1, Čilič - Ljubičič (oba Chorv.) 6:4, 6:3.
Ženy (dotace 4,5 milionu dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Petkovicová (9-Něm.) - Niculescuová (Rum.) 6:2, 6:0,  A. Radwaňská (11-Pol.) - Pennettaová (It.) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Peschkeová, Srebotniková (1-ČR/Slovin.) - Dulková, Pennettaová (3-Arg./It.) 6:3, 6:4.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články