Hlavní obsah

Berdych otočil zápas s Čiličem a v Pekingu získal šestý titul v kariéře

PEKING

Český tenista Tomáš Berdych porazil ve finále turnaje v Pekingu Chorvata Marina Čiliče 3:6, 6:4 a 6:1 a získal svůj šestý titul ve dvouhře v kariéře. Rodák z Valašského Meziříčí tak ukončil téměř dvouapůlroční čekání na turnajový titul. Naposledy vyhrál turnaj v květnu roku 2009 v Mnichově.

Foto: Jason Lee, Reuters

Tomáš Berdych s pohárem, který v Peklingu mohl získat jen vítěz.

Článek

Berdych si za vítězství v turnaji připsal 500 bodů do žebříčku ATP a výrazně tak posílil svou pozici v boji o Turnaj mistrů v Londýně. Na žebříčku podle letošních výsledků vystřídá na sedmém místě Francouze Tsongu, kterého vyřadil v semifinále. Na šestého Američana Fishe navíc ztrácí pouhých patnáct bodů. Zanedbatelná není ani finanční prémie 505 000 amerických dolarů.

Stalo se. Tomáš Berdych vyhrál turnaj v Pekingu. foto: Reuters/Jason Lee

"Byla to opravdu dlouhá doba, co jsem naposledy nějaký turnaj vyhrál. Poslední dvě finále v Miami a Wimbledonu jsem prohrál a doufal jsem, že napotřetí už to konečně vyjde," řekl Berdych bezprostředně po zápase.

Berdych vstoupil do utkání hůře, při podání Čiliče nezískal dvakrát po sobě ani fiftýn a po sérii nevynucených chyb ztratil hned svůj první servis - 0:3. Český hráč se postupně zlepšoval, ale dva brejkboly nevyužil a první set už nezachránil.

Tomáš Berdych během finálového zápasu s Chorvatem Čiličem na turnaji v Pekingu.foto: Reuters/Petar Kujundzic

Druhé dějství začal Berdych výborně jako jeho soupeř to první. Hravě si držel podání a po brejku ve druhém gamu odskočil do vedení 3:0. Jenomže v sedmé hře přišel po dalších chybách a tlaku Čiliče podruhé v utkání o podání. Za stavu 4:4 odvrátil český hráč další dva brejkboly a o dvě hry později proměnil bekhendem setbol.

"Měl jsem svoje šance. Zvláště na konci druhého setu při těch brejkbolech, ale Tomáš výborně podával jako celý týden a nedal mi šanci," řekl Čilič.

Češi s nejvíce tituly (od roku 1970):
Lendl - 94, Nováček - 13, Korda - 10, Šmíd - 9, Kodeš - 8, Novák - 7, Berdych - 6, Štěpánek - 5.

Ve třetím setu se Berdych dobře pohyboval a začal výborně returnovat. Podobně jako v semifinále s Tsongou hrál agresivně a dostával Čiliče pod tlak. Od stavu 1:1 získal pět her v řadě a po dvou hodinách hry zvedl vítězně ruce nad hlavu.

V počtu titulů ve dvouhře je Berdych z českých rodáků na sedmém místě, o jeden za Jiřím Novákem. Nejvíce turnajů od roku 1970 vyhrál Ivan Lendl (94).

Dvouhru žen na společném turnaji v Pekingu ovládla Polka Agnieszka Radwaňská a týden po triumfu v Tokiu znovu nenašla přemožitelku. Ve finále sice dostala ve druhé sadě od Němky Andrey Petkovicové "kanára", jenže rozhodující sadu vyhrála 6:4. V novém světovém žebříčku si Radwaňská polepší na desátou pozici.

PEKING:
Muži (tvrdý povrch, dotace 2,1 miliónu dolarů):
Dvouhra - finále:
Berdych (3-ČR) - Čilič (Chorv.) 3:6, 6:4, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Llodra, Zimonjič (3-Fr./Srb.) - Lindstedt, Tecau (Švéd./Rum.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:4).
Ženy (dotace 4,5 milionu dolarů):
Dvouhra - finále:
A. Radwaňská (11-Pol.) - Petkovicová (9-Něm.) 7:5, 0:6, 6:4.

Reklama

Související témata: