Hlavní obsah

VIDEO: Získal jsem sebevědomí, raduje se Berdych po vítězství v Pekingu

PEKING

Konečně se Berdych dočkal! Po dvou a půl letech konečně zvedl nad hlavu pohár pro vítěze turnaje ATP. Ve finále v Pekingu dokázal otočit nepříznivý vývoj zápasu s Chorvatem Marinem Čiličem a zvítězil 2:1 na sety. „Udělal jsem velký krok k tomu, abych se kvalifikoval do Londýna,“ vzhlíží Berdych k Turnaji mistrů. Jistotu účasti ale ještě nemá.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Tenista Tomáš Berdych se raduje z vítězství ve finále v Pekingu.

Článek

Berdych si zejména v první polovině sezóny udržoval vyrovnanou výkonnost, do finále se ale probojoval až v čínské metropoli. Nejdříve nedovolil ani jeden set nebezpečnému Rakušanovi Melzerovi, potom převálcoval Němce Kohlschreibera a Španěla Verdaska. V semifinále pak v důležitém duelu porazil rivala o postup na Turnaj mistrů v Londýně Tsongu z Francie a ve finále narazil na Chorvata Čiliče.

Tomáš Berdych během finálového zápasu s Chorvatem Čiličem na turnaji v Pekingu.foto: Reuters/Petar Kujundzic

V prvním setu byl pětadvacátý hráč světového žebříčku lepší a dostal se tak do vedení. Ve druhé sadě se však lámal chleba. Berdych nejdříve uhájil své podání za stavu 4:4, vzápětí Čech proměnil setbol. „Klíčovým momentem byl podle mě brejk na 5:4 ve druhém setu. Marin servíroval a mně se podařilo proměnit setbol,“ okomentoval Čech skvělý bekhend po čáře, jímž ukončil druhé dějství. „To byl moment, od kdy jsem se začal cítit skutečně dobře. Do třetího setu jsem dával více energie,“ dodal.

V prvním setu byl Čilič lepší

„Cítím z prohry malé zklamání. Mohu říci, že jsem na začátku prvního setu hrál skvělý tenis. Ve druhé sadě jsem měl za stavu 4:4 dvě šance, ale Berdych dvakrát skvěle zaservíroval. Od té chvíle začal podle mého názoru hrát lépe. A na jeho zlepšenou hru jsem už nenašel odpověď,“ smutnil po utkání Chorvat.

Vítěz finále v Pekingu Tomáš Berdych (vpravo) a poražený finalista Marin Čilič z Chorvatska.foto: ČTK/AP/Andy Wong

Rodák z Valašského Meziříčí ve třetím setu dominoval a Čiličovi dovolil zisk jediné hry. Berdych si připsal 500 bodů do světového žebříčku a v pondělním vydání se posunul na sedmou příčku. Navíc si vydělal 505 tisíc amerických dolarů (9,3 miliónů korun). „Tohle vítězství pro mě znamená skutečně hodně, protože jsem to naposledy zažil před 29 měsíci. To je skutečně dlouhá doba, proto jsem šťastný, že se mi to konečně podařilo prolomit,“ radoval se Berdych.

Tomáše Berdycha si s trofejí pro vítěze turnaje v Pekingu fotí fotografové.foto: ČTK/AP/Ng Han Guan

„Udělal jsem velký krok k tomu, abych se kvalifikoval do Londýna. Pořád ale potřebuji v dalších dvou týdnech - na turnajích v Šanghaji a v Paříži - hrát dobře. A já chci hrát dobře. Získal jsem dostatečné sebevědomí pro zbytek sezóny a pro zbylé turnaje. Takže se na to těším. Doufám, že kvalita mojí hry bude na stejné úrovni, a že vyhraju ještě víc zápasů,“ těší se Berdych do závěru sezóny.

Reklama

Související témata: