Hlavní obsah

Berdych v českém duelu v Šanghaji porazil Štěpánka

Souboj nejlepších českých tenistů v Šanghaji vyhrál Tomáš Berdych. Sedmý hráč světa porazil Radka Štěpánka 6:4, 6:3 a postoupil do třetího kola. Šestadvacetiletý Berdych svého staršího kolegu z daviscupové reprezentace zdolal za hodinu a 18 minut. O postup do čtvrtfinále se šestý nasazený hráč utká se Španělem Felicianem Lópezem, který porazil Američana Alexe Bogomolova.

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Tomáš Berdych

Článek

Šestadvacetiletý Berdych svého staršího kolegu z daviscupové reprezentace zdolal za hodinu a 18 minut. O postup do čtvrtfinále se šestý nasazený hráč utká s 28. tenistou světa Španělem Felicianem Lópezem, s nímž má vyrovnanou bilanci 3:3. V posledním vzájemném utkání loni na antuce v Monte Carlu vyhrál Berdych hladce ve dvou setech.

Vítěz nedávného turnaje v Pekingu Berdych se díky druhému vítězství nad dvaatřicetiletým Štěpánkem v kariéře opět přiblížil účasti na Turnaji mistrů. V pořadí letošního roku se posune na šesté místo před Američana Mardyho Fishe, který v Číně neprošel přes druhé kolo. Závěrečného podniku sezóny se zúčastní nejlepších osm hráčů žebříčku.

Překvapivě už po svém prvním vystoupení v Šanghaji v soutěži skončil Francouz Jo-Wilfried Tsonga. Čtvrtý nasazený hráč, který minulý týden nestačil v semifinále v Pekingu na Berdycha, prohrál s Japoncem Keienm Nišikorim ve třech setech.

"Byl dneska zkrátka lepší," komentoval porážku se 47. hráčem světa Tsonga, jehož vyřazení nahrálo Berdychovi v boji o účast na Turnaji mistrů. Před podnikem v Šanghaji byl Tsonga v letošním pořadí osmý o 70 bodů za českou jedničkou. Devátý Španěl Nicolás Almagro na něj ztrácel 500 bodů, na rozdíl od Francouze však prošel do třetího kola.

"Mám na své soupeře nahráno, takže jsem zatím v klidu. Odpočinu si a příště se kvalifikuji," prohlásil Tsonga.

Záhlavová-Strýcová vypadla v Linci v 1. kole s náhradnicí

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová vypadla na turnaji v Linci hned v prvním kole. Česká hráčka dnes podlehla Australance s ruskými kořeny Anastasii Rodionovové 6:7 a 1:6.

Původně měla Záhlavová-Strýcová nastoupit proti Argentince Gisele Dulkové, která se však rozhodla kvůli potížím se zády z dvouhry odstoupit a představí se pouze ve čtyřhře. Sedmdesátá hráčka singlového žebříčku WTA se chystá s Italkou Flavií Pennettaovou na Turnaj mistryň v deblu.

V pavouku ji nahradila 115. hráčka světa Rodionovová, která původně neuspěla v kvalifikaci. Česká tenistka s ní svedla velkou bitvu v úvodním setu. V tie-breaku prohrávala už 0:5, dokázala vyrovnat na 6:6, ovšem další dva míče patřily soupeřce. V druhé sadě už Záhlavová-Strýcová, které patří v pořadí WTA 44. příčka, uhrála pouze jeden game.

S Rodionovovou se letos utkala potřetí a podruhé prohrála. Celkově s ní má bilanci 2:3.

Porážka mohla Záhlavovou-Strýcovou mrzet dvojnásob, neboť Australanka následně bez boje postoupila do čtvrtfinále. Italka Pennettaová, s kterou se měla utkat v druhém kole, kvůli nespecifikovanému zranění se rozhodla ve dvouhře nepokračovat. Stejně jako její partnerka Dulková se soustředí na debla.

Soupeřkou turnajové jedničky Petry Kvitové ve druhém kole bude domácí Patricia Mayrová-Achleitnerová, která v posledním zápase prvního kola zdolala Francouzku Stephanii Foretzovou-Gaconovou 3:6, 6:2, 6:2. S českou wimbledonskou vítězkou se střetne ve čtvrtek odpoledne.

ŠANGHAJ (tvrdý povrch, dotace 3,240.000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (6-ČR) - Štěpánek (ČR) 6:4, 6:3on-line
Ferrer (3-Šp.) - Raonic (Kan.) 7:5, 7:6 (9:7), Nišikori (Jap.) - Tsonga (4-Fr.) 6:7 (1:7), 6:4, 6:4, Dolgopolov (12-Ukr.) - Ramos (Šp.) 5:7, 6:3, 6:2, Giraldo (Kol.) - Melzer (14-Rak.) 6:4, 4:6, 7:6 (7:5), Ferrero (Šp.) - Verdasco (16-Šp.) 4:6, 6:3, 6:2, Ebden (Austr.) - Harrison (USA) 6:4, 6:2, Nadal (1-Šp.) - García-López (Šp.) 6:3, 6:2, A. Murray (2-Brit.) - Tursunov (Rus.) bez boje, López (Šp.) - Bogomolov (USA) 7:6 (7:4), 3:6, 6:3.
Tenisový turnaj žen v Linci (tvrdý povrch, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Rodionovová (Austr.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 7:6 (8:6), 6:1, Briantiová (It.) - Lisická (5-Něm.) 7:5, 4:6, 6:3, Pennettaová (9-It.) - Vesninová (Rus.) 7:6 (7:4), 6:2, Hantuchová (8-SR) - Martičová (Chor.) 6:3, 6:7 (6:8), 6:1, Mayrová-Achleitnerová (Rak.) - Foretzová-Gaconová (Fr.) 3:6, 6:2, 6:2.
2. kolo:
Cirsteaová (Rum.) - Pavljučenkovová (4-Rus.) 4:6, 6:0, 6:4, Rodionovová - Pennettaová bez boje, Rodinová (Rus.) - Görgesová (6-Něm.) 6:3, 6:4.

Reklama

Související témata: