Hlavní obsah

Pro Pálu byla finálová nominace nejtěžším rozhodnutím v životě

PRAHA

Nejtěžší rozhodnutí své kapitánské kariéry má za sebou Petr Pála. U tenistek ve Fed Cupu končí čtvrtou sezonu, ale před nadcházejícím finále v Rusku prožil náročné chvilky. Vybrat čtveřici, s kterou se pokusí v Moskvě zaútočit na titul, totiž nebylo jednoduché, jelikož měl pole kandidátek velmi početné.

Článek

"Bylo to nejtěžší, nejnepříjemnější rozhodnutí o nominaci, které jsem musel udělat," řekl Pála novinářům poté, co dnes oznámil, že vedle světové čtyřky Petry Kvitové vsadil na Lucii Šafářovou, Lucii Hradeckou a deblistku Květu Peschkeovou.

Do kvarteta se nedostaly Barbora Záhlavová-Strýcová s Ivetou Benešovou, které ve čtyřhře rozhodly semifinále v Belgii, aktuálně třetí česká singlistka pod žebříčku WTA Petra Cetkovská, Klára Zakopalová nebo Andrea Hlaváčková. "Všechny chtěly moc hrát a já si toho vážím a oceňuju, protože to si každý kapitán přeje," řekl Pála.

Se všemi adeptkami osobně převážně telefonicky mluvil. Zprávy o nominaci oznamoval nejdříve, poté vytočil i čísla těch hráček, na které se nedostalo. Často cítil, jak na druhém konci telefonu zavládl smutek. "Nepřeju ani jediné slzy, ale chápu to a je to logické. Já kdybych byl v jejich kůži, tak bych byl taky smutný a naštvaný. Jakákoliv z nich by tam mohla být, ale nominovat můžu jenom čtyři," řekl Pála.

Do Ruska s nadějí na výhru

Nechtěl detailně rozebírat, co se mu v posledních dnech před nominací odehrávalo v hlavě. "To si nechám pro sebe. Můžeme rozebírat dalších šest variant, ale nechtěl bych to postavit, jestli takhle nebo tahle," prohlásil.

Dosud měl Pála při nominaci převážně šťastnou ruku, o čemž hovoří jeho bilance šesti výher a jen dvou porážek, přičemž předloni chyběl tenistkám k postupu do finále přes Američanky jen jeden míč. "Když podáme v Rusku stoprocentní a maximální výkon, tak by se mohlo podařit vyhrát," věřil Pála ve finálový úspěch.

Tenistky budou hrát finále Fed Cupu poprvé v historii samostatné České republiky a poprvé po 23 letech. V roce 1988 tehdejší Československo trofej získalo.

Bývalý elitní deblista Pála se rozhodl pro strategii tří hráček do dvouhry, z kterých je jedna schopna hrát čtyřhru, a jedné do čtyřhry. Za deblistku zvolil wimbledonskou vítězku Peschkeovou, která letos byla i světovou jedničkou. "Má nejlepší formu v kariéře, hraje svůj nejlepší tenis, proto byla jasnou volbou," řekl Pála.

Do páru k Peschkeové měl několik variant a vzal Hradeckou, grandslamovou šampionku z Paříže. "Lucku jsem zvolil vzhledem k soupeřkám a k její hře," řekl Pála.

Hradecké se v létě ve dvouhře nedařilo, ale nedávno prohrála v 1. kole až po třech setech se světovou jedničkou Caroline Wozniackou z Dánska. "Potenciál hry Lucky je hodně vysoký vzhledem k tomu, s jakým soupeřem hrajeme," řekl Pála.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík